Bentley se spaja sa Audijem?

Volkswagen nastavlja s restrukturiranjem grupe i, prema novinskom izveštaju, britansku marku luksuznih automobila Bentley podrediće svojoj filijali sa sedištem u Ingolštatu, Audiju, od 2021. godine.

SN
Podeli
Photo: Bentley
Photo: Bentley

Prema preliminarnom izveštaju u nedelju, o čemu je pisao 'Automobilwoche', pozivajući se na izvore iz korporacije.

Za sada odgovornost za Bentley u odboru VW Grupe snosi šef Porschea Oliver Blume (52).

Tako bi Bentley bi sada trebalo da bude usko povezan s Audijem, piše Autoblog.

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess (62) rekao je 2018. godine da je outsourcing 'zamisliv' - ali isto tako i proširenja.

Volkswagenov segment 'Super Premium' uskoro bi mogao da se sastoji samo od Porschea.

Kao što je poznato, izvršni direktor Herbert Diess želi da se rastane od luksuzne marke Bugatti, a luksuzna marka Bentley sada će biti podređena Audi diviziji.

Što se tiče Bugattija, oko ove teme se nedavno puno pisalo, a najverovatniji kandidat za novog vlasnika bi bila kompanija Rimac automobili.

Međutim, za sada je Mate Rimac ostao prilično 'zakopčan' na ovu temu, iako verujemo da je manje-više sve već dogovoreno.

Kao deo strukturne reforme, luksuzne marke Bugatti, Bentley i Porsche su ugrađene u podgrupu 'Super Premium' u najvećoj svetskoj automobilskoj kompaniji.

Grupu 'Premium' čine Audi i italijanski proizvođači Lamborghini i Ducati, koji se održavaju putem filijale Audi iz Ingolstadta.

Najvažniju geupu 'Volumen' čine osnovne marke VW, Škoda, Seat i laka komercijalna vozila VW. Proizvođači kamiona i autobusa MAN i Scania su organizovani u holdingu Traton.

Inače, Bentley Motors Limited je britanski proizvođač i prodavac luksuznih automobila i terenaca - i filijala Volkswagen Grupe od 1998.

Bentley sa sedištem u Creweu u Engleskoj, osnovao je W. Bentley kao Bentley Motors Limited 1919. u Cricklewoodu u severnom Londonu - a postala je nadaleko poznata po osvajanju trka u izdržljivosti '24 sata Le Mana' 1924., 1927., 1928., 1929. i 1930. godine.

Danas se većina modela Bentleyja sastavlja u fabrici u Creweu, a manji broj se sastavlja u Volkswagenovoj fabrici u Dresdenu, Nemačka, i s karoserijama za Continental proizvedenih u Zwickauu i za Bentaygu proizvedenih u fabrici Volkswagena u Bratislavi.

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali da dva puta revidiraju prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku.

Projekt Artemis koji je upravo započeo u Audiju mogao bi takođe da pruži modularnu platformu za luksuznu terensku limuzinu iz nove Audijeve filijale. Projektna grupa 'Artemis' je odgovorna za istraživanje i razvoj. Volkswagen još uvek nije prokomentisao izveštaj 'Automobilwoche'-a od nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu