Kraj za Subaru BRZ, čeka se nova generacija

Atraktivni sportski kupe nastao je 2012. kao plod saradnje sa Toyotom, koja isti model prodaje pod oznakom GT86.

Podeli
Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Subaru je prestao da prima zahteve za izradu novih primeraka modela BRZ, uz objašnjenje da će sve nove narudžine zadovoljiti iz preostalih zaliha u prodajnim salonima.

Ova informacija je objavljena na sajtu Subarua u Japanu, čime je praktično obelodanjeno da proizvodnja aktuelne verzije sportskog kupea zvanično prestaje.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Vest nije nečekivana, s obzirom da je japanski proizvođač u prethodnom periodu lansirao nekoliko specijalnih verzija ovog automobila na različitim tržištima kao "labudovu pesmu" modela BRZ.

BRZ i Toyota GT86 se sklapaju u istoj fabrici u Japanu, u pogonu Subarua, što znači da će i Toyotina varijanta prestati da se proizvodi.

To takođe znači da se bliži vreme otkrivanja sledeće generacije dva sestrinska modela.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Očekuje se da će novi BRZ i Toyotin blizanac napokon dobiti snažniji bokser motor sa turbo punjačem, a najverovatnije se radi o 2.4-litarskom agregatu od 260 KS koji se ugrađuje u modele Subaru Legacy i Ascent.

Toyota i Subaru su još prošle godine potvrdili da će proizvoditi novu generaciju svoja dva modela, koji bi trebalo da budu bazirana na Toyotinoj TNGA mehaničkoj platformi, kao i da će ove automobile pokretati novi turbo-benzinac.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Odlazeći Subaru BRZ i Toyota GT86 uglavnom su hvaljeni zbog izvrsne upravljivosti, pri čemu su se pritužbe uglavnom odnosile na atmosferski 2.0-litarski bokser motor zbog nedovoljnog obrtnog momenta.

Prelazak na jedinicu sa turbo punjačem rešio bi to pitanje, dok se očekuje da će nova platforma ostvariti značajan napredak na planu upravljivosti i bezbednosti.

Subaru i Toyota su navodno planirali da predstave nove modele ovog leta, ali je zbog pandemije koja je u toku premijera odložena. Novi modeli će verovatno biti predstavljeni krajem godine.

strana 1 od 57 idi na stranu