Vanredno stanje je prošlo, kupuju li se polovnjaci?

Čak trećina prodavaca navodi da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobil, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt polovniautomobili.com među prodavcima četvorotočkaša.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, pa je tako 62% anketiranih prodavaca navelo da je od 7. maja, kad je ukinuto vanredno stanje, zabeležilo rast prodaje.

Međutim, samo 12% njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja.

Da im prodaja nije porasla navelo je 38% anketiranih.

Njih 35% je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobil, dok je 33% odgovrilo da je prodalo jedan do dva automobla.

Da su od 7. maja prodali između tri i pet automobili navelo je njih 19%, a da su prodali do 10 vozila njih 7%. Od ukidanja vanrednog stanja više od 10 automobila prodalo je svega 6% anketiranih.

Anketa je pokazala i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu.

Tek 13% anketiranih je navelo da ni posle ukidanja vanrednog stanja kupici nisu dolazili na njihov auto-plac, dok je 11% reklo da se broj poseta auto-placu vratio na nivo od pre uvođenja vanrednog stanja.

Da je broj kupaca koji su došli da pogledaju automobil na auto-placu značajno veći nego tokom vanrednog stanja reklo je 13% anketiranih, a 32% njih da je neznatno veći.

Da se situacija nije promenila u odnosu na period vanrednog stanja reklo je 31 % ispitanika.

U anketi koju je sajt Polovni automobili sproveo tokom vanrednog stanja među kupcima automobila, dve trećine njih je reklo da nije odustalo, već da je kupovinu samo odložilo, dok je 13% navelo da je definitivno odustalo od kupovine.

Rezultati te ankete pokazali su da je novonastala situacija uticala i na odluke kupaca kad je reč o tome za kakve su automobile zainteresovani.

Polovina anketiranih prodavaca je navelo da kupci sada traže jeftinije automobile i to:

• 38% - traže se jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

• 12% - traže se i do 50% jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

Da se traže isti automobili kao i pre vanrednog stanja reklo je 50% anketiranih.

Sajt polovniautomobili.com ranije je uradio i analizu koja je pokazala da epidemija korona virusa i uvođenje vanrednog stanja nisu značajno uticali na cene polovnih automobila u Srbiji.

strana 1 od 58 idi na stranu