Svet 0

08.05.2024.

14:36

U Francuskoj proslavljen Dan pobede; Ovog puta bez Makronovog govora

Francuska je danas u Parizu proslavila 79. godišnjicu pobede Saveznika nad nacističkom Nemačkom 8. maja 1945. godine, preneo je pariski list Figaro.

Izvor: Beta

U Francuskoj proslavljen Dan pobede; Ovog puta bez Makronovog govora
Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Podeli:

U tekstu je istaknuto da ovog puta predsednik Emanuel Makron nije održao uobičajeni govor na proslavi.

Kao što nalaže tradicija, predsednik je odao poštu generalu Šarlu de Golu polaganjem venca na njegov spomenik, a zatim je,  uz pratnju Republikanske garde, prošao avenijom Jelisejska polja do istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, gde je zapalio plamen na grobu Neznanog junaka.

Makron je prošle godine održao govor u kom je potvrdio vrednosti slobode i mira, ali danas nije bilo govora, piše u tekstu Figaroa, u kome se postavlja pitanje da li je to možda zato što Makron danas treba da stigne u Marselj da zvanično dočeka olimpijski plamen za letnje olimpijske igre, koje će od 26. jula do 11. avgusta biti održane u Parizu.

Na svečanosti povodom Dana pobede u Parizu bili su premijer Gabrijel Atal, ministar odbrane Sebastijen Lekorni i vojni vrh.

Današnja proslava, kao i večerašnji doček olimpijskog plamena održaće se uz pojačane mere bezbednosti u celoj Francuskoj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: