Automobili

Utorak, 05.05.2020.

14:00

Kineski EV stiže na evropske puteve – preko Norveške FOTO

Najveći kineski proizvođač električnih vozila BYD Auto, objavio je svoj plan za ulazak na evropsko tržište sa automobilima na struju.

Izvor: B92

Kineski EV stiže na evropske puteve – preko Norveške FOTO
BYD Tang EV600 (Foto: BYD promo)

BYD Auto, koji je ujedno i drugi svetski proizvođač EV, posle Tesle, smatra da je došlo vreme da se okuša na Starom kontinentu.

Za početak najavljene ekspanzije odabrao je Norvešku, evropsku zemlju u kojoj su automobili na struju procentualno najzastupljeniji u odnosu na celokupan vozni park.
BYD Tang EV600 (Foto: BYD promo)
Najpre će kupcima ponuditi model BYD Tang EV600, koji na norveške puteve stiže kasnije ove godine.

Reč je o električnom SUV modelu srednje veličine, sa autonomijom u vožnji od čak 520 km, doduše mereno prema starom i previše optimističnom NEDC testnom ciklusu.

Tang EV600 ima stalni pogon na sva 4 točka, a specifikacije evropske verzije biće objavljene kasnije.
BYD Tang EV600 (Foto: BYD promo)
Za sad je poznato da model koji se prodaje u Kini ima bateriju kapaciteta 82,8 kWh, a Kinezima je na raspolaganju i varijanta samo sa prednjim pogonom.

Varijanta sa prednjim pogonom dobija snagu od jednog elektromotora od 245 KS (180 kW), dok verziji sa 4x4 pogonom sleduju dva takva agregata.
BYD elektrièni kombi (Foto: BYD promo)
"Norveška je najnaprednije tržište u Evropi kada je reč o širokom prihvatanju i korišćenju električnih vozila, a ima i veoma razvijenu mrežu punjača", rekao je izvršni direktor kompanije BYD Europe, Isbrand Ho.

"Pomno procenjujemo kako tržište funkcioniše, a dugoročno naš je cilj da proširimo prodaju putničkih automobila izvan Norveške, u druge evropske zemlje", dodao je on.
BYD elektrièni kamion (Foto: BYD promo)
Osim SUV modela, BYD planira da Evropljanima ponudi i laka komercijalna vozila na struju, kao i električne kamione. Do kraja godine počeće i prodaja kombija nosivosti do 7,5 tona, kao i kamiona-šlepera od 19 tona.

Podsećamo, BYD je do sada u Evropi bio zastupljen sa električnim autobusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: