Zbog uvođenja električnog FIAT-a, 3.245 radnika privremeno bez posla

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) poslaće na prinudni odmor 3.245 radnika fabrike Mirafiori u Torinu, koji će trajati godinu dana.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

13:40

Zbog uvođenja električnog FIAT-a, 3.245 radnika privremeno bez posla

Sindikati su već obavešteni da će od 1. januara 2019. godine zbog restrukturiranja pogona Mirafiori 2.445 zaposlenih u ovom pogonu biti poslato svojim domovima, a njima će se 4. marta pridružiti još 800 radnika.

Kako piše AutoNews, prinudni odmor trajaće do 31. decembra 2019. godine. U tom periodu zaposlenima će primanja biti umanjena, a plate će dobijati iz programa finansiranja u kome zajednički učestvuju FCA i italijanska vlada.
U međuvremenu, radnici će pohađati obuku za proizvodnju električnih i automobila na hibridni pogon, s obzirom da se fabrika Mirafiori priprema da 2020. započne sa izradom sledeće generacija električnog FIAT-a 500e.

Mirafiori inače ima oko 5.000 zaposlenih, a reč je o FIAT-ovom najstarijem pogonu u Italiji.

U ovoj fabrici su se, između ostalih, proizvodili prva generacija modela Panda, zatim FIAT Punto, kao i Alfa Romeo MiTo, a trenutno se izrađuje samo Maserati Levante.
Prodaja prvog SUV-a marke Maserati ove godine je u krizi, a u prvih 10 meseci zabeležen je pad isporuka u Evropi za 24%, dok je u SAD prodaja smanjena za 14%.

FCA će nastaviti da proizvodi Maserati Levante i tokom restrukturiranja pogona Mirafiori, tako što će se radnici koji su na prinudnom odmoru povremeno uključivati u proizvodni proces i odmenjivati one koji već rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: