Na sajmu 130.000 posetilaca, prodato preko 3.000 vozila

U sredu su završeni BG Car Show i sajam motocikala Motopassion, a u prvim reakcijama organizatori i učesnici zadovoljni su posetom i prodajom.

Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Dve manifestacije trajale su sedam dana, a da su bile i uspešne potvrđuje podatak da je kroz kapije Beogradskog sajma prošlo 132.525 posetilaca.

Takvom posetom bili su zadovoljni i organizatori ovih sajmova, i izlagači i drugi komercijalni učesnici, ali i privrednici, uvoznici, distributeri...

Prema nezvaničnim izvorima iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova, ali i prema medijskim izjavama samih izlagača, tokom sajma prodato je više od 3.000 vozila svih kategorija, što govori o nastavku trenda oporavljanja i uzlaznoj liniji domaćeg automobilskog tržišta.

Foto: B92
Foto: B92

Pod sloganom “Glavni u gradu”, ovaj najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, okupio je u okviru sajma automobila 306 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstavio 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana.

Proizvođači lakih privrednih vozila predstavili su 10 renomiranih brendova sa 19 noviteta. Sajam motocikala ugostio je 73 izlagača, koji su predstavili 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala, sa čak 41 novitetom.

Ukupno je na oba sajma bilo izloženo oko 600 različitih modela vozila. O interesovanju izlagača i drugih učesnika u sajamskim programima govori i podatak da je Beogradski sajam za potrebe ljubitelja automobila i motocikala pripremio čak devet hala, sa više od 41.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, i kompletan otvoreni prostor, pre svega za potrebe pratećeg programa.

Tri hale (7, 8 i 9) bile su angažovane samo za učesnike i posetioce sajma “Motopassion”.

Foto: B92
Foto: B92

Kako je bilo i očekivano, izuzetnu pažnju posetilaca privukli su ekskluzivni automobili iz premium segmenta. Za veći deo njih ovog puta je koncepcijski bila namenjena hala 3 Beogradskog sajma, a tamo su svoje mesto našli Mercedes-Benz, BMW, Audi i British Motors (Land Rover i Jaguar).

Najekskluzivnije i najskuplje modele većine brendova i kategorija nestrpljiviji i platežno sposobniji kupci uspeli su da “ugrabe” ili rezervišu već prvih dana sajma.

Tako su, prema svedočenjima samih izlagača i distributera, kupce među prvima pronašli, na primer, BMW i8, koji košta preko 180.000 evra, BMW M5 od 175.000 evra, Audi A8L od 151.000 evra, Mercedes C400 od 135.000, Mercedes S350d od 142.000 evra, Range Rover Autobiografy od 140.000 evra ili Audi A8 koji košta 109.000 evra.

Lamborghini Huracan GT3 (Foto: B92)
Lamborghini Huracan GT3 (Foto: B92)

Bez konkurencije u performansama i dizajnu predstavljena su i dva najskuplja automobila na ovogodišnjem sajmu. Jedan je Lamborghini Huracan GT3, koji košta 397.000 evra, a drugi Ferrari GTC4 Lusso sa cenom od oko 340.000 evra.

Nisu bez šansi bili ni potencijalni kupci skromnijih zahteva ili finansijskih mogućnosti, koji su preferirali automobile sa cenom od 10-15 hiljada evra.

Ponudu automobila sa nižeg kraja cenovnika upotpunili su modeli kao što su Lada Granta, najjeftiniji automobil na sajmu, koji je koštao 7.300 evra, Dacia Sandero od 8.100 evra, FIAT Punto od 8.250 evra, Škoda Rapid od 8.990 evra ili Škoda Fabia koja je koštala isto toliko.

Dacia u hali 1 Beogradskog sajma (Foto: B92)
Dacia u hali 1 Beogradskog sajma (Foto: B92)

“Motopassion” je doživeo pravi bum u pogledu posete ovom sajamskom segmentu, kome su ton dali tradicionalni svetski motociklistički brendovi kao što su BMW, Harley Davidson, Honda, Yamaha, Suzuki, SYM, Ducati, Kawasaki, KYMCO ili marke iz PIAGGIO grupe.

Prvi put su se na “Motopassionu” predstavili Indian MotorCycle i E-skuteri.

Ove godine naročita pažnja bila je poklonjena električnim vozilima - motociklima i biciklima, kojima je posvećena i specijalna “zelena zona” u hali 7.

Osim toga, poligon ispred “moto-hala” bio je namenjen za prezentaciju mogućnosti i prednosti e-vozila ali i za edukaciju o bezbednoj vožnji motocikala.

Lada u hali 4 (Foto: B92)
Lada u hali 4 (Foto: B92)

Tokom sajma, organizovan je i bogat prateći program.

Žiri Asocijacije automobilskih novinara Srbije je “Automobilom godine” na srpskom tržištu za 2018, i to u kategoriji do 15.000 evra, proglasio Volkswagen Polo, do je u cenovnoj kategoriji preko 15.000 evra to Mercedes-Benz S klase, a u kategoriji SUV/crossover - Volvo XC60.

U “Best buy” kategoriji pobednik je Opel Crossland X.

Opel Crossland X poneo je i titulu “Eko automobil 2018. u Srbiji”, u izboru koji organizuje kompanija Metro market je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za energetiku, Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, Centrom za motorna vozila - AMSS i časopisom Eko-mobilnost.

Izvor: B92, Beogradski sajam

Automobili godine u Srbiji (Foto: B92)
Automobili godine u Srbiji (Foto: B92)

.

strana 1 od 70 idi na stranu