Koja boja najbolje drži cenu polovnog automobila?

Mnogo faktora utiče na cenu polovnog automobila, a iako je mmogima mnogima potpuno nebitna, i boja zna da bude presudna.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

16:58

Koja boja najbolje drži cenu polovnog automobila?

Prema studiji američkog sajta za polovna vozila (iSeeCars.com), sprovedenoj na 2,1 miliona jedinica proizvedenih od 2014, cenu najbolje drže automobili žute boje.

Oni u proseku izgube oko 27% cene tokom tri godine, što je 18,5% iznad norme.

Sasvim dobro stoje i automobili još dve jarke boje, narandžasti sa gubitkom vrednosti od 30,6%, te zeleni sa 30,9%, koji su takođe ispod prosečne deprecijacije od 33,1%.

Najveći pad cene na tržištu polovnjaka beleže automobili bež, ljubičaste i zlatne boje, iako čine tek 0,7% udela pomenutih 2,1 miliona koji su učestvovali u studiji.

U međuvremenu, automobili najčešće zastupljenih boja – bele, crne, crvene i sive – su u prosečnoj vrednosti gubitka cene.

Razlog za dobro držanje cene žutih automobila leži ne samo u njihovom manjem broju na tržištu, već i zbog činjenice da je ta boja najčešće zastupljena kod sportskih automobila, kabrioleta i SUV-ova, koji generalno dobro održavaju svoju vrednost i kao polovnjaci.

Iovremeno nije pronađena korelacija između boje vozila, kilometraže i vremena potrebnog da se ono proda.

Tako je vlasnicima žutih automobila bilo potrebno više vremena da pronađu nove kupce, u proseku 41,5 dana, za razliku recimo od zlatnih koji su ispod proseka (36,5) pa pronađu novog kupca za 34,3 dana.

I u ovom slučaju najgore stoje vozila bež boje kojima je potrebno 46,6 dana da se prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: