Zabranjuju mobilne za volanom - čak i ako auto stoji

Francuske vlasti uvode rigoroznu zabranu upotrebe mobilnih telefona u automobilima.

Podeli

Novi zakon predviđa da vozač neće smeti da koristi mobilni, osim u slučaju kada je automobil zaustavljen na označenom parking mestu, a motor vozila isključen.

To znači da onaj koji upravlja automobilom neće moći da razgovara ako, recimo, stane nakratko vozilom pored puta na mestu koje nije predviđeno za parkiranje – moraće prvo da potraži obeležen parking.

Vlast ovim potezom želi da smanji broj stradalih na putevima zbog korišćenja telefona za volanom, ali i da spreči da se vozila zaustavljaju pored puta tamo gde to nije dozvoljeno i da ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja. Oni koji prekrše zabranu biće sankcionisani sa 135 evra i dobiće kaznene poene.

Upotreba mobilnih dozvoljena je samo u izuzetnim okolnostima, ako je u pitanju hitan slučaj, poput saobraćajne nezgode kada vozač mora da pozove policiju ili hitnu pomoć.

U najnovijoj anketi, 9 od 10 vozača u Francuskoj priznalo je da koriste mobilni dok voze, a samo u 2015. izrečeno je oko 300.000 kazni zbog ovog prekršaja.

Pooštrenje zabrane upotrebe telefona za upravljačem automobila stiže nakon slučaja u kome je jedan vozač pokušao da ospori kaznu koju je dobio pošto je zaustavio vozilo sa strane dok se nalazio u kružnom toku i uključio sva 4 migavca, kako bi obavio razgovor mobilnim.

strana 1 od 55 idi na stranu