Biciklisti će noću morati da nose reflektujuće prsluke?

Više biciklističkih udruženja iz cele Srbije usprotivilo se odredbi iz predloga novog Zakona o bezbednosti saobraćaja kojom se predviđa obaveza nošenja reflektujućih prsluka u noćnoj vožnji i pri slaboj vidljivosti.

Podeli

Kako se ocenjuje u saopštenju, takva obaveza se ne primenjuje skoro nigde u Evropi i neće doprineti bezbednosti biciklista već će ih dodatno pretvoriti u žrtve i usporiti razvoj biciklističkog saobraćaja u Srbiji.

"Ne postoji takav trend u saobraćajnim politikama niti je preporučuju vodeće svetske organizacije u oblasti biciklističkog saobraćaja", piše u saopštenju.

Dodaje se i da "mnogi promoteri biciklizma u Srbiji i inostranstvu stoje iza tvrdnje da se na ovaj način dodatno okrivljuju žrtve umesto da se problem rešava". U saoštenju se navodi da tamo gde ovakve prakse i postoje, teži se njihovom ukidanju.

Biciklisti dodaju da "zabrinjava nedemokratska praksa" donošenja zakona i dopuna zakona bez konsultacija sa zainteresovanim stranama i zahtevaju od institucija da se ubuduće ne ignoriše reprezentativna javnost.

"Problemi sa kojima smo se do sada susretali su zatvorenost procesa formiranja saobraćajne politike, loša i sporadična komunikacija, kao i problem identifikacije ko su uopšte ličnosti koje odlučuju o saobraćajnoj politici u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Udruženja su zatražila od ministarstava unutrašnjih poslova i saobraćaja da odgovore na pitanja zašto im nije dozvoljeno da kao reprezentativni predstavnici biciklista "suštinski" učestvuju u radu Radne grupe za izmene i dopune Zakona i zašto javnost nije pravovremeno upoznata sa konkretnim predlogom zakona i njegovim obrazloženjem.

Saopštenje su potpisali Novosadska biciklistička inicijativa, Niška saobraćajna unija, Udruženje Ciklo svet Srbija iz Beograda, Inicijativa Beociklizacija i Udruženja Bajsologija i Ulice za bicikliste iz Beograda.

Izvor: B92, Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu