Novi Ford Mondeo najzad i u Evropi

Od predstavljanja "novog" Mondea prošle su dve godine, a ovaj model još uvek nije dostupan evropskim kupcima. Ford je saopštio da će peta generacija njegove limuzine u oktobru konačno stići i u prodajne salone u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

09:54

Default images

Ford je planirao da evropska proizvodnja Mondea počne još u aprilu 2013, ali je došlo do odlaganja zbog problema koji su se dovodili u vezu sa homologacijom i tehničkim specifikacijama automobila.

Iako se prvobitno govorilo da će početak proizvodnje kasniti najviše do tri meseca, čekanje se odužilo na više od godinu dana.
Ford Mondeo sa 5 vrata
Kada se početkom jeseni najzad nađe u prodaji, novi Mondeo biće prvi Ford na evropskom tržištu čiji će se farovi u potpunosti sastojati od LED svetala.

Prelazak na LED tehnologiju omogućio je dizajnerima da oblikuju tanje i elegantnije svetlosne grupe, kažu u Fordu.
Ranije je najavljeno da će novi Mondeo biti dostupan sa novim 1.5 litarskim EcoBoost benzincem sa 150 ks (110 kW) i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ovaj motor stiže kao zamena za postojeću 1.6 litarsku jedinicu, a osnovna prednost novog motora je što će biti ekonomičniji i što će imati manju emisiju ugljen-dioksida.

Osim toga, očekuje se i trocilindrični 1.0 litarski EcoBoost koji će omogućiti da ovaj veliki porodični automobil emituje manje od 130 grama CO2 po kilometru.
Ford Mondeo sa 4 vrata
Što se ostalih motora tiče, u ponudi će biti i 2.0 litarski EcoBoost, a od dizelaša novi 1.5 litarski TDCi, kao i već poznati dvolitraš.

Planirana je i verzija sa hibridnim pogonom koja će se sastojati od 2.0 litarskog benzinskog motora i elektromotora, a kombinovana snaga pogonskog sistema dostizaće 190 ks (140 kW).

Hibridni Mondeo trebalo bi da prosečno troši 4,3 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi 99 g/km. Kada za pogon koristi samo električnu energiju, ovaj automobil biće u stanju da pređe i do 32 km, a u hibridnom modu iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavaće za 8,5 s.
Ford Mondeo karavan
Ford Mondeo pete generacije prodavaće se u verzijama sa 4 i 5 vrata, kao i u karavan varijanti.

Ostaje da se vidi koliko će zakasnelo pojavljivanje Mondea na tržištu uticati na rezultate prodaje ovog modela u Evropi, pogotovo imajuću u vidu da će početna cena u Nemačkoj iznositi 27.150 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: