Kome je potreban automobil koji razvija 466 km/h?

Početkom 2014. godine Hennessey Venom GT je na Floridi postigao brzinu od 435,31 km/h, čime je nezvanično postao najbrži serijski automobil koji se legalno može voziti na javnim putevima. Američka kompanija najavila je novi model, Venom F5, koji treba da nadmaši ovaj rezultat za 30 km/h i konačno ozvaniči titulu najbržeg.

Podeli

Iako je Venom GT nadmašio svog najvećeg rivala, Bugatti Veyron Super Sport, koji je 2010. na Volkswagenovoj stazi u blizini Volfsburga zabeležio rezultat od 431,072 km/h, rekord ipak nije dobio zvaničnu potvrdu.

Naime, Venom GT je postigao rekordnu brzinu vozeći samo u jednom smeru, a da bi rezultat postao važeći Ginisov svetski rekord, bilo je potrebno da automobil ponovi vožnju na istoj deonici, ali u suprotnom smeru, nakon čega se računa prosečna najveća brzina iz obe vožnje.

Osim toga, Venom GT ne ispunjava ni drugi kriterijum, a to je broj proizvedenih primeraka. Da bi neki model zvanično konkurisao za najbrži serijski automobil, potrebno je da bude izrađeno najmanje 30 jedinica, dok je Hennessey proizveo 29 primeraka.

Američki proizvođač u međuvremenu je prionuo na posao. Iz kompanije su saopštili da je u pripremi model F5 koji će moći da stigne do maksimalnih 466 km/h (290 milja na sat).

Da bi u tome uspeo, postojeći 7.0 litarski V8 twin-turbo koji pokreće model Venom GT biće modifikovan kako bi proizvodio preko 1.400 ks.

U odnosu na Venom GT, F5 će imati i unapređenu aerodinamiku, dok bi masa automobila trebalo da bude oko 1.300 kg.

Venom F5 biće predstavljen 2015, a u prodaji će se naći tokom 2016. godine. Američki proizvođač planira seriju od 30 primeraka, a cena jednog automobila iznosiće 1,2 miliona dolara bez poreza.

Vesti

Alfini dizajneri imaju ozbiljnu konkurenciju

Alfa Romeo najavio je da će do kraja 2015. predstaviti novi model Giulia, prepuštajući fanovima da maštaju o tome kako će ovaj automobil izgledati. Kompjuterski renederi koje je objavio nezavisni dizajner Thorsten-Krisch mogli bi da im u tome pomognu.

Vesti nedelja 31.08. 11:41 Komentara: 58

Škoda pokrenula proizvodnju nove Fabije

U četvrtak je sa proizvodnih traka Škodine fabrike u mestu Mlada Boleslav sišao prvi primerak treće generacije modela Fabia. Škoda Fabia III imaće svetsku premijeru na predstojećem pariskom salonu automobila, a u prodajne salone stiže u novembru 2014.

Vesti petak 29.08. 13:14 Komentara: 13

Lagonda - nova igračka bliskoistočnih bogataša

Iz Aston Martinovog "Q" odeljenja, iz čijih radionica su izašla takva vozila kao što su model One-77 i koncept CC100 Speedster, stiže još jedan vrhunski automobil. Nova Lagonda proizvodiće se u ograničenoj seriji, a prodavaće se isključivo imućnoj klijenteli u zemljama Bliskog istoka.

Vesti petak 29.08. 10:29 Komentara: 10
strana 1 od 52 idi na stranu