Chevrolet se povlači iz Evrope kako bi Opel ojačao

General Motors (GM) najavio je da će 2016. okončati prodaju automobila marke Chevrolet u Evropi. Na taj način, američki gigant želi da stvori više prostora na tržištu za svoj primarni brend na evropskom kontinentu, Opel.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

08:41

Default images

Čelnici GM-a zaključili su da Opel i Chevrolet u mnogim automobilskim segmentima predstavljaju konkurenciju jedan drugom i da više ne mogu da priušte sebi da nastupaju na evropskom tržištu sa dva brenda koja se obraćaju istoj ciljnoj grupi kupaca.

Kako bi se stvorio dodatni prostor za Opel, koji je više ukorenjen u Evropi, Chevrolet će morati da se povuče sa tržišta. Prema najavama čitav proces okončaće se do kraja 2015. godine. Rusija će biti izuzeta iz ove odluke, pa će u toj zemlji automobili marke Chevrolet nastaviti da se prodaju paralelno sa Opelovim modelima.

"Evropa je ključni region za našu kompaniju. Očekujemo značajnu dobit od jačanja marki Opel i Vauxhall, a u planu je i aktivnije prisustvo Cadillaca u budućnosti", objašnjava izvršni direktor General Motorsa, Dan Akerson.

"Ujedno, fokusiraćemo se na to da svoje investicije u Chevrolet usmerimo na tržišta gde je mogućnost rasta ove marke najveća", dodao je on. "Na kraju, od toga će korist imati svi brendovi koji posluju u okviru naše kompanije", zaključio je Akerson.

GM je u 2013. u ukupnoj prodaji automobila u Evropi učestvovao sa 8%, od čega su Opel i Vauxhall ostvarili tržišni udeo od 6,8%, a Chevrolet samo 1,2%.

Procenjuje se da će operacija povlačenja Chevroleta iz Evrope koštati GM oko milijardu dolara, a veći deo posla biće završen do kraja 2013. i u prvoj polovini 2014. godine.

Ipak, Chevorlet neće potpuno nestati sa evropskog tržišta, s obzirom da će pojednini modeli, kao što je Corvette (a možda i Camaro), koji nisu konkurencija Opelu i za kojima postoji interesovanje među probranom, ali imućnom klijentelom, biti i dalje u ponudi.

Na kraju, postavlja se pitanje da je ova odluka GM-a zaista zasnovana na konkurentnosti dva brenda iz iste kuće i koliko će se potencijalnih kupaca automobila marke Chevrolet preorijentisati na modele Opela?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: