Porsche 918 Spyder - 6:57 na Nirburgringu!

Porsche je u Frankfurtu promovisao serijski 918 Spyder za koji u toj kompaniji tvrde da je prešao čuveni krug Nordschleife na stazi Nirburgring za neverovatnih 6 minuta i 57 sekundi.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

12:46

Default images

Na taj način nadmašen je rezultat od 7:14 koji je postigao prototiop ovog automobila i kojim su se u Porscheu dugo hvalili. Osim toga, oboren je i rekord staze kada su u pitanju serijski proizvedeni automobili. Rekordni rezultat od 6:57 zabeležen je 4. sptembra, a za upravljačem se nalazio fabrički trkački vozač, Marc Lieb. Prosečna brzina na stazi iznosila je 179,5 km/h.

Predstavljanjem produkcijske verzije na ovogodišnjem frankfurtskom auto-salonu, Porsche je okončao razvoj Hybrid Plug-in modela 918 Spyder, koji je započet početkom 2010. godine istoimenim konceptom:



Definitivna verzija automobila dugačka je 4.643 mm, široka 1.940 mm, a visoka svega 1.167 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.730 mm. Imajući u vidu složenost pogona koji pored baterija sačinjavaju tri motora i brojne druge komponente, masa od 1.634 kg je srazmerno mala.

Na prednjim točkovima nalaze se specijalni pneumatici dimenzija 265/35 ZR20, a na zadnjim još veći, 325/30 ZR21.
Iako je javnost uglavnom upoznata sa novim Porscheovim top modelom, do sada su nam iz te kompanije stizale samo fotografije i video snimci njegovih prototipova.

Serijska verzija ne donosi ništa novo u pogledu dizajna ovog super-sportskog automobila sa hibridnim pogonom:



Takođe, većinu tehničkih detalja ovog automobila nemački proizvođač već je objavio. Podsećamo da se hibridni pogonski sistem sastoji od 4.6 litarskog V8 motora, koji razvija 608 ks (447 kW) i 530 Nm, i dva elektromotora.

Elektromotori proizvode 156 ks (115 kW) i 129 ks (95 kW), odnosno ukupno 285 "konja". Maksimalna kombinovana snaga hibridnog pogona iznosi 887 ks(652 kW), a Porsche je do sada krio podatak o maksimalnom obrtnom momentu uz napomenu da on premašuje 800 Nm. U najnovijem saopštenju kompanije otkriva se da je 918 Spyder u stanju da razvije između 917 i 1.280 Nm.
Snaga benzinskog motora prenosi se na zadnju osovinu pomoću sedmobrzinskog automatskog menjača sa duplim kvačilom. Kada se automobil kreće isključivo na električnu energiju, u pogonu su samo prednji točkovi, dok se u hibridnom načinu rada snaga šalje na sva 4 točka.

Elektromotori se napajaju strujom iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 6,8 kWh koje se nalaze u zadnjem delu automobila. Osim radom benzinskog motora i priključivanjem na električnu mrežu, baterije se dopunjavaju i prilikom kočenja.
Vozač može da odabere jedan od 5 različitih načina vožnje čije su komande smeštene na upravljaču.

U E-Power modu automobil se kreće samo uz pomoć električnog pogona. Pri takvom načinu vožnje 918 Spyder je u stanju da ubrza do stotke za manje od 7 s, postigne maksimalnih 150 km/h i ima autonomiju kretanja od oko 30 km.

U Hybrid modu električni motori i V8 rade naizmenično, kako bi se postigla maksimalna efikasnost u vožnji.
Prebacivanje na Sport Hybrid način rada osigurava kontinuirani rad V8 jedinice, a elektromotori uključuju se samo po potrebi kako bi automobilu, kada je to neophodno, povremeno davali dodatne podsticaje snage.

Race Hybrid sličan je prethodnom modu, a razlikuje se po tome što u trenucima kada vozač ne koristi maksimum snage omogućava da V8 motor dopunjava baterije električnog pogona. Takođe, prilikom ovog moda vožnje promene stepena prenosa na automatskom PDK menjaču podešene su tako da omoguće da elektromotori isporučuju maksimum snage sa kojom raspolažu.
Poslednji, Hot Lap mod, predstavlja nadogradnju Race Hybrid načina rada pri čemu sistem koristi svu energiju koja je na raspolaganju u baterijama, kako bi automobil razvio maksimum svojih performansi.

U Race Hybrid modu Porscheu 918 Spyder potrebno je 2,8 s za ubrzanje od 0 do 100 km/h, dok do brzine od 200 km/h stiže u roku od 7,7 s, a do 300 km/h za 22 dekunde. Maksimalna brzina automobila je 345 km/h.
Zahvaljujući hibridnom sistemu, prema fabrički postignutim rezultatima prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje varira između 3 i 3,3 l/100 km. Barem tako tvrde u Porscheu.

Porsche 918 Spyder počeće da se proizvodi tokom septembru 2013, a cena će se kretati od 645.000 evra. Posle Ferrarijevog i McLarenovog top modela sa hibridnim pogonom, na tržište tako stiže još jedan hiperautomobila koji dodatnu snagu dobija iz elektromotora, a ne treba zaboraviti ni BMW i8, koji takođe ima premijeru u Frankfurtu.

Vreme će pokazati da li je u pitanju samo prolazni trend u automobilskoj industriji ili strateško opredeljenje za budućnost.

Više fotografija sa auto-salona u Frankfurtu možete pogledati u našoj Galeriji.

O Sajmu automobila u Frankfurtu 2013. možete čitati u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: