Hyundai i30 1.6 CRDi

U vremenima kada se gleda u svaki evro i kada se očekuje da se za najmanje para dobije najveći i najopremljeniji auto, Hyundai i30 je bio jedan od omiljenijih modela. Novi i30 mnogi porede čak sa nemačkim konkurentima. Da li su u pravu?

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2013.

12:25

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Novi Hyundai i30 nije više jeftin kao prethodni model, ali to je relativna stvar. Kada se prethodni pojavio, bio je skuplji nego što je novi sada.

U međuvremenu, ni konkurencija nije spavala, pogotovo ne evropska. Cene Astre, Focusa i Golfa su niže nego ikad, tako da, koliko god da je Hyundai jeftin, Evropljani imaju odgovor.

Cena za novi i30 počinje od 10.990 evra sa PDV-om za bazni Invite paket opreme sa 1.4 litarskim benzincem sa 100 KS. Doduše, automobil u toj opremi nema ni bočne vazdušne jastuke!
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4300/1780/1470 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Koliko je novi i30 bolji od starog i u kojoj meri može da se poredi sa evropskim konkurentima, kao što to mnogi čine u poslednje vreme?

Primerak koji se našao na sedmodnevnom testu u redakciji Auto magazina je, kako su nam rekli u Hyundaiju, pretprodukcijski. Ovo je pravi demo auto koji predstavlja vrhunac ponude za i30.

Oprema obuhvata sve što fabrika nudi, uključujući kompletan spisak opcija kao što su GPS (sa mapom Srbije), električna kožna sedišta, stakleni krov, niklovane felne "sedamnaestice", beskontaktno otključavanje, ambijentalno spoljašnje osvetljenje na kvakama i ispod retrovizora...
Hyundai i30 1.6 CRDi: zapremina 1582 ccm; snaga 94 kW (128 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 260 Nm pri 1900-2750 o/min
Motor je takođe vrhunac ponude Hyundaija u Evropi – 1.6 dizelaš sa 128 KS. Napredak u odnosu na prethodni model je očigledan.

Dizajn karoserije je daleko ozbiljniji, mada se ne može reći da odiše jednostavnošću kao što je slučaj sa Evropljanima. Višak detalja i krivudavih linija je tu da stvori utisak glamuroznijeg automobila, a za to su se pobrinula i LED dnevna svetla koja su standard i na baznoj verziji.

Ipak, moramo da primetimo da je dizajn Hyundaija dosta svedeniji i manje elegantan u odnosu na "rođaka", Kiju Cee'd.
Zatvaranje vrata ima lepši zvuk nego ranije, sve je nekako preciznije a našla su se i neka interesantna rešenja kao što je kamera za vožnju unazad sakrivena ispod Hyundai znaka. Svaki put kada se ubaci u rikverc, znak se otvara i pojavljuje se kamera.

Unutrašnjost je takođe ozbiljnija ali je i dalje u dominantnom korejskom "sajber kič" stilu – preovladava dosadna tvrda plastika ofarbana u srebrnu boju i plavo pozadinsko osvetljenje displeja i tastera.

Ipak, napredak je očigledan na lepo dizajniranim SuperVision instrumentima sa velikim TFT displejem u boji na kome su prikazane putne informacije. Na žalost, ovaj ekran dostupan je samo u Premium Base paketu opreme čija se cena kreće od 13.190 evra za 1.4 motor.
Sa standardnim instrumentima i bez velikog touch-screen displeja navigacije i kamere, i30 i dalje izgleda jeftinije od svojih evropskih konkurenata sa ekvivalentnom opremom.

Kao na i40, kada uđete u auto ili kada izvadite ključ iz kontakt brave začuje se kratka melodija kao iz neke igrice iz osamdsetih.

Nije ni čudo, s obzirom da su Koreanci najvatreniji ljubitelji gedžeta na svetu.
Nije nam se dopalo to što osoba visine 178 cm nema dovoljno mesta za glavu na zadnjem sedištu i glavom bukvalno dodiruje "nebo". Za to je kriv i stakleni krov koji zbog svog mehanizma smanjuje prostor za koji centimetar.

Sa druge strane, pozicija putnika napred je vrlo udobna. Kožna sedišta su vrlo mekana i prijatna, mada nismo sigurni da su ovako udobna i u slabije opremljenim verzijama.

Svidelo nam se to što ima mnogo pregrada za odlaganje sitnica, a posebno je praktičan veliki prostor ispred ručice menjača gde se može ostaviti mobilni telefon.
Dodatna oprema je i elektronska ručna kočnica. Zanimljivo je da automatsko otpuštanje ne funkcioniše ukoliko vozač nije vezan, pa je to još jedan podsetnik da se vodi računa o ličnoj bezbednosti.

Na žalost, ova opcija će retko kome u Srbiji značiti s obzirom da se ne nalazi kao standard ni u jednom paketu opreme, a doplata za nju sigurno neće biti jeftina.

U tom smislu, ko se nadao bogatoj opremi, moraće da sačeka podosta vremena kako bi cene pale ili kako bi se spisak dodataka povećao.
Za sada, najjeftiniji model od 10.990 evra sa 1.4 benzincem ima važan bezbednosni element – ESP, ali ima samo prednje vazdušne jastuke što je nedovoljno u današnje vreme kada većina automobila kao standard ima šest vazdušnih jastuka.

Oni se ugrađuju u treći po redu paket Style koji je skuplji 1.100 evra. Inače, doplata za 1.6 benzinac iznosi 800 evra.

Važno je napomenuti da to nije isti motor kao kod Kije, kod koje se ugrađuje modernija, jača i efikasnija verzija sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Bez obzira na to, 1.6 benzinac je ipak bolji izbor u odnosu na 1.4 od koga je, u praksi, čak i manji potrošač.
Ono što može da znači potencijalnom kupcu jeftinijih modela od utisaka sa ovog najskupljeg su detalji vezani za ogibljenje. U prvom momentu obradovalo nas je veoma mekano podešeno oslanjanje koje stvarno efikasno upija kratke neravnine, i to bez obzira na niskoprofilne sedamnaestice koje su takođe dodatna oprema.

Međutim, nevolje su počele nailaskom na malo veće rupe. Iako je u autu bio samo vozač, dakle bez opterećenja, neusklađenost opruga i amortizera je došla do izražaja tako što je vrlo lako dolazilo do limita hoda oslanjanja i vrlo neprijatnih udaraca.

Prvi put kada se to desilo, u trenutku smo se oprostili od felne i gume i već počeli da se pitamo da li su dizalica i alat na svom mestu. Na svu sreću, oštećenja nije bilo.
Mekano podešeno ogibljenje je dovelo i do nekoliko vrlo opasnih situacijama prilikom brzih prolaska kroz krivine sa talasastim neravninama na putu.

Sa drugim test automobilima ih prolazimo bez problema, ali je i30 vrlo neprijatno poskočio, na trenutak nas ostavivši bez dovoljnog kontakta sa podlogom i adekvatne mogućnosti upravljanja.

Na žalost, tu nije kraj. Ovo je jedan od retkih automobila kod kojih smo vrlo lako uspeli da izazovemo snažno preupravljanje u krivini, što nije bilo ni malo prijatno.

Na svu sreću, standardni ESP je tu da ublaži ovakvo ponašanje i spreči opasnost u koju bi se doveli manje iskusni vozači. Treba reći da je ogibljenje podešeno drugačije nego kod Kije.
Prtljažnik: 378/1316 l
Dizelaš 1.6 CRDi od 128 KS predstavlja neki optimum koji obezbeđuje pristojne performanse na autoputu ali i relativno nisku potrošnju po gradu. Nama je prosek u gradskoj vožnji iznosio oko 8,0 l/100 km bez uključene "klime", dok je trenutna potrošnja pri 130 km/h bila oko 7,0 l/100 km.

Nemojte očekivati snažna ubrzanja na autoputu, idealan radni režim ovog motora je održavanje konstantne brzine. Kada smo već kod ubrzanja, potrebno je da vozač bude strpljiviji nego sa sličnim dizelašima ove zapremine.

Naime, turbo rupa je vrlo izražena sve do nekih 1850 o/min, što je u praksi osetno više u odnosu na prosečnih 1600 o/min. I obrtni moment je dosta manji u odnosu na konkurenciju, pa tako, recimo, Renaultov 1.6 dCi od 130 KS ima čak 60 Nm više, što se i te kako oseti.
Iako je namera Hyundaija da novim i30 direktno parira evropskim konkurentima, već nakon prvih metara vožnje jasno je da je razlika i dalje velika u pogledu solidnosti konstrukcije, načina vožnje pa i kvaliteta materijala.

Naravno, manje zahtevnim kupcima će značiti da za manje novca dobiju više opreme i vrlo atraktivno dizajniran automobil koga se sigurno neće stideti.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

NAPOMENA: Test Hyundaija i30 1.6 CRDi rađen je na pretprodukcijskom modelu, u avgustu 2012. U aktuelnoj ponudi su modeli sa drugom opremom.

Najjeftiniji je benzinac 1.4 l sa 100 ks koji sa osnovnim Invite paketom košta 10.990 evra, dok se isti model sa najboljim paketom opreme, Premium Base, prodaje po ceni od 13.190 evra. Doplata za snažniji 1.6 litarski benzinski motor sa 130 ks za sve pakete iznosi 800 evra.

Što se dizelaša tiče, najjeftiniji je 1.4 CRDi sa 90 ks, čija cena počinje od 12.990 evra za osnovnu Invite verziju i kreće se do 15.190 evra za Premium Base paket.

Model sa 1.6 litarskim CRDi motorom sa 128 ks, koji je imao i automobil sa testa, dostupan je sa najbogatijim paketom opreme, Premium Base, i njegova cena iznosi 16.190 evra.

Kompletan cenovnik, spisak opreme i tehničke detalje modela Hyundai i30 možete naći na zvaničnom sajtu. Hyundai i30 1.6 CRDi
zapremina motora 1582 ccm
snaga 94 kW (128 KS) pri 4000 o/min
maksimalni obrtni moment 260 Nm pri 1900-2750 o/min
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije (dužina/širina/visina) 4300/1780/1470 mm
međuosovinsko rastojanje 2650 mm
prtljažnik 378/1316 l
rezervoar 53 l
masa 1420 kg
pneumatici 225/45 R 17
maksimalna brzina 197 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s,
potrošnja (otvoreni put/kombinovano/grad) 3,7/4,1/4,9 l/100 km
emisija CO2 109 g/km
garancija: fabrička 3 godine bez ograničenja kilometraže
garancija: dilerska 2+2 godine do 100.000 km
Oprema:

ABS, ESP, HAC – pomoć pri kretanju uzbrdo, prednji i bočni vazd. jastuci, vazdušne zavese, Flex Steer promenljiva jačina servo asistencije na volanu, komande radija na volanu, bluetooth konekcija, tempomat i limiter brzine, spoljašnje ambijentalno osvetljenje, automatski dvozonski klima uređaj sa jonizatorom vazduha, automatsko odmagljivanje vetrobrana.

GPS uređaj, CD/MP3 sa 6 zvučnika, USB i AUX priključci, el. pokretana kožna sedišta sa grejačima, el. pokretan stakleni krov, el. ručna kočnica, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju u nazad, elektrohromatski retrovizor, senzor za kišu, beskontaktno otključavanje, adaptivni ksenon farovi, LED dnevna svetla, odleđivanje metlica brisača, aluminijumske pedale, alu felne 17 inča

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: