Ekološka taksa odložena za 2013.

Primena Uredbe kojom se uvodi ekološka taksa prilikom prodaje vozila u iznosu od 12.000 dinara po toni, odložena je na godinu dana, za početak 2013.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

09:10

Default images

Odluka je doneta nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i uvoznika automobila, uz činjenicu da se auto-industrija nalazi u izuzetno teškoj situaciji, te da bi je svaki namet dodatno pogoršao, rekao je državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Bojan Đurić.

Đurić je objasnio da bi primena Uredbe praktično poništila efekte odluke vlade da se u 2012. godini carina na automobile proizvedene u Evropskoj uniji smanji sa pet na 2,5 odsto.

Prema njegovim rečima, prodavci automobila nemaju više mogućnosti da kompenzuju nove namete smanjenjem marže, tako da bi se trošak ekološke takse preneo na kupce.

To bi, kako je precizirao, značilo dodatni pad prodaje automobila, koja je u Srbiji u 2011. iznosila oko 30.000 vozila i bila za 30 odsto manja nego 2010. godine.

Đurić je kazao da očekuje da će odlaganje primene Uredbe omogućiti da se u Beogradu na proleće održi sajam automobila, koji je bio doveden u pitanje zbog loše ekonomske situacije.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije nastaviće i u 2012. godini politiku subvencionisanja vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova, kako bi takve automobile, uključujući i hibridnih vozila, učinili još dostupnijim građanima.

Kako je istakao Đurić, "odlaganjem primene Uredbe, koja je usvojena 17. novembra 2011. godine, omogućeno je da nova vozila u proseku pojeftine za 1,5 do dva odsto, što bi za najprodavaniji segment automobila značilo uštedu od oko 200 evra".

Izvor: B92, Beta

Od 2012. u 33 zemlje bez “zelenog kartona”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: