Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx

Najviši sud EU odbacio je tužbe koje su gradovi Brisel, Madrid i Pariz podneli protiv Evropske komisije optužujući je da je postavila previsoke granice za emisije azotnih oksida iz automobila čime se, kažu, podrivaju njihovi napori za smanjenje zagađenja vazduha.

Izvor: Izvor: B92, Automobili.hr

Utorak, 18.01.2022.

10:24

Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx
Foto: Natalia Svistunova/Shutterstock

Sud pravde Evropske unije (CJEU) time je preinačio raniju presudu koja je išla u korist navedenih gradova, koju je doneo drugi najviši sudski organ EU, a na koju su žalbe uložili Nemačka, Mađarska i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Čitav slučaj se vrti oko odluke Komisije, nakon Volkswagenovog "dizelgejt" skandala iz 2015.

Tada je odlučeno da se uvede testiranje stvarnih emisija izduvnih gasova u vožnji kako bi se dopunile ranije laboratorijske procedure, i utvrdila ograničenja emisije azotnih oksida (NOx) za putnička i laka komercijalna vozila.

Gradovi, koji inače vode veliku borbu sa zagađenjem, su se žalili da su granice veće od onih standarda Euro 6.

Aktuelni eko standard se primenjuje na mala vozila registrovana od 2015. Kao takva, tvrdili su, viša granica za emisije iz izduva potkopava njihove sposobnosti regulisanja cirkulacije vozila, odnosno zabrane ulaska u strogi centar, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradovima.

Sud pravde je poništio presudu uz obrazloženje da se direktiva Komisije odnosi samo na registraciju i prodaju vozila, a ne na njihov saobraćaj na putevima ili na gradove.

Sud je još naglasio da se ne sme ograničiti saobraćaj Euro 6 automobila sa visokim vrednostima NOx, a u sudskom rešenju se dodaje da gradovi i dalje mogu ograničavati saobraćaj vozila na druge načine, kako bi zaštitili životnu sredinu, bez kršenja zakona EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: