Moć struje: Volkswagen ID.4 GTX sa 300 "konja" FOTO

Oznaku GTX ubuduće će nositi svi visokoperformansni Volkswagenovi električni modeli.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2021.

12:53

Moć struje: Volkswagen ID.4 GTX sa 300
Foto: VW promo

VW ID.4 debitovao je još prošle jeseni, da bi sada bila predstavljena najsnažnija varijanta ovog električnog krosovera.

Za razliku od standardnih verzija koje imaju samo jedan elektromotor i zadnji pogon, ID.4 GTX poseduje dve električne pogonske jedinice, a snaga se šalje na sva 4 točka.

Pogonski sistem proizvodi gotovo 300 KS (220 kW), a Volkswagen za sada nije saopštio podatak o maksimalnom obrtnom momentu.
Foto: VW promo
GTX ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde, dok, poređenja radi, regularna verzija VW ID.4 do stotke stiže za 8,5 s.

Povećana je i maksimalna brzina - standardna verzija može da razvije 160 km/h, a model sa 2 elektromotora 180 km/h. Naravno, u oba slučaja brzina je elektronski ograničena, s obzirom da im elektromotori omogućavaju da se kreću znatno brže.

Volkswagen kao bitan ističe i podatak o ubrzanju 0-60 km/h, za koje je potrebno 3,2 s.
Foto: VW promo
Kada je reč o pogonu, VW ID.4 GTX standardno koristi zadnji pogon, a prednji se uključuje kada kompjuter proceni da za tim postoji potreba (na primer, u uslovima terenske vožnje kada prijanjanje zadnjih točkova nije dovoljno dobro).

Takođe, AWD pogon se uključuje čim vozač energičnije stisne papučicu "gasa", što je računaru signal da postoji potreba za dodatnom snagom.
Foto: VW promo
ID.4 GTX je standardno opremljen 20-inčnim alu felnama, a kupci mogu da naruče i opcione točkove prečnika 21 inč.

Na raspolaganju je i doplatni Sports paket, koji između ostalog uključuje spušteno ogibljenje za 15 mm i progresivni upravljač.

Osim toga, u ponudi je i Sports Plus paket sa adaptivnim sistemom oslanjanja.
Foto: VW promo
Vozač može da bira između 5 predefinisanih režima vožnje: Eco, Comfort, Sport, Individual i Traction, a auto skladišti struju u bateriji od 77 kWh.

To je ista litijum-jonska baterija koju koristi i standardni model sa jednim elektromotorom.

U verziji GTX ona obezbeđuje autonomiju u vožnji do 480 km (prema WLTP standardu), što je za 40-ak km manje nego kod regularnog ID.4.
Foto: VW promo
Ukoliko se baterija puni na brzom punjač snage 125 kW, za pola sata će se dovoljno dopuniti da auto može da pređe narednih 300 km.

VW ID.4 GTX u evropske prodajne salone stiže na leto, a početna cena u Nemačkoj startuje od 50.415 evra, bez uračunatih državnih subvencija od 7.500 evra.
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: