Naduvaš i voziš – izduvaš i spakuješ u ranac VIDEO

Japanci su napravili inovativni, lako prenosivi električni skuter koji je pogodan za vožnju na kratkim i srednjim relacijama.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2020.

13:00

Naduvaš i voziš – izduvaš i spakuješ u ranac VIDEO
Screenshot YouTube

Ovo neobično električno vozilo na naduvavanje nosi ime Poimo, a razvijeno je na Univerzitetu u Tokiju.

Izraz "Poimo" potiče od engleskih reči "portable and inflatable mobility", koje označavaju suštinu ovog skutera - lako prenosivo individualno prevozno sredstvo na naduvavanje.

Kako kažu njegovi tvorci, ovo je novi oblik pristupačnog prevoza koji ima za cilj da promeni način na koji se studenti, profesionalci, ali i svi drugi koji žive u saobraćajno "zagušenim" urbanim područjima, kreću kroz grad.
Screenshot YouTube
Trenutno u fazi prototipa, ovaj prenosivi e-skuter može da se spakuje u ranac srednje veličine, a nakon naduvavanja spreman je za vožnju za nekoliko minuta.

Posle obavljene vožnje, takođe se brzo izduvava i vraća u ranac. Na taj način ubijate dve muve jednim udarcem, kažu kreatori ovog vozila - ne gubite živce u saobraćajnoj gužvi, ali ni vreme u traženju mesta za parkiranje.

Osim toga, pošto je ovaj e-skuter stalno uz vas, ne morate da brineti da li će vam ga neko ukrasti.
Screenshot YouTube
Poimo je razvijen na Univerzitetu u Tokiju i projektovan je tako da se može napumpati električnom pumpom za svega 1 minut. Ukoliko nemate električnu pumpu, može se koristiti i ručna pumpa, mada to usporava proces.

Nakon što je e-skuter napumpan, vozač još treba da pričvrsti prednje i zadnje točkove, elektromotor, bateriju i bežični kontroler, kao i ručice za upravljanje.

Dizajniran da stane u ranac kada se ne koristi, ovaj prototip teži 12 kilograma, ali njegovi tvorci nameravaju da ga učine lakšim pre nego što gotov proizvod izbace na tržište.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: