Dosadilo vam je ribanje felni – Volkswagen razvija filter kočione prašine

Iako su proizvođači automobila zauzeti razvojem tehnologije električnog pogona i autonomne vožnje te sve oštrijim ekološkim normama, ipak imaju vremena i sredstava i za neke neobične novine.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

19:30

Dosadilo vam je ribanje felni – Volkswagen razvija filter kočione prašine

Tako je ovih dana nemački Volkswagen iznenadio javnost javnim testiranjem filtera kočione prašine.

On je stvoren za vozače koji prilikom izbora kočnica, osim cene i karakteristika, gledaju i koliko prašine stvaraju prilikom kočenja.

Ta prašina prekriva ne samo felne, već i karoseriju automobila što narušava njegovu estetiku.

Međutim, glavni razlog za uvođenje ovog filtera je novi način smanjenja zagađenosti životne sredine, jer prema poslednjim istraživanjima samo se u Nemačkoj godišnje stvori 10.000 tona ovakve prašine.

Osim toga, utiču i na zdravlje ljudi jer najmanje čestice su sposobne da prodru u pluća, što dovodi do respiratornih i srčanih bolesti.

Volkswagenov je primećen kako testira ovaj filter na prototipu nove generacije Golfa GTD, jer se u području kočionih čeljusti nalaze strani delovi.

Prvi prototip ovog filtera je predstavljen 2018, a može da zadrži oko 80% čestica stvorene prašine.

S obzirom da je težak samo 500 grama, ovaj filter instaliran na vrhu kočionih diskova ne utiče na težinu vozila i njegove performanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: