Vozači uglavnom u zabludi – samovozeći automobili još ne postoje VIDEO

Preko 70 odsto ispitanih vozača misli da je već moguće kupiti automobile sa autopilotom, iako su u stvarnosti dostupni samo napredni elektronski sistemi asistencije u vožnji, objavila je nezavisna organizacija za ispitivanje bezbednosti novih vozila na evropskom tržištu, EuroNCAP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

13:00

Vozači uglavnom u zabludi – samovozeći automobili još ne postoje VIDEO
Screenshot YouTube

EuroNCAP već decenijama ocenjuje bezbednost novih modela dostupnih kupcima u Evropi.

Testovi ove organizacije merodavni su, kako kupcima prilikom odluke o nabavci automobila, tako i proizvođačima koji gledaju da što pre otklone bezbednosne nedostatke na koje im se ukazuje i primene preporuke EuroNCAP-a.

Ovi testovi su iz godine u godinu sve stroži, a kriterijumi se pooštravaju, čime se podiže lestvica kod proizvođača kada je reč o sistemima pasivne i aktivne bezbednosti.
Screenshot YouTube
Poslednjih godina, u ukupnoj oceni bezbednosti sve više učestvuju elektronski sistemi asistencije koji imaju za cilj sprečevanje saobraćajne nezgode ili ublažavanja njenih posledica.

U 2018. godini EuroNCAP uveo je unapređene testove najsloženijih sistema asistencije koji imaju funkciju polu-autopilota. Kako ističu u toj organizaciji, mnogi vozači i potencijalni kupci automobila imaju pogrešnu predstavu o ovim tehnologijama, smatrajući vozila koja su njima opremljena – potpuno autonomnim.

EuroNCAP je izdao saopštenje kako bi sprečio da kupci možda budu dovedeni u zabludu i pomisle da će njihov novi automobil moći da se vozi uz pomoć autopilota.

"Nijedan automobil na tržištu nije u potpunosti samovozeći", podvlače u ovoj organizaciji i dodaju da novi modeli "mogu samo da pruže određenu asistenciju vozaču" i da ih "ne treba mešati sa sistemima potpuno autonomne vožnje".
Screenshot YouTube
Možda vam se ovo čini kao naglašavanje očiglednog, ali nedavna studija pokazuje da su dodatna objašnjenja i te kako potrebna.

Naime, preko 70% anketiranih vozača smatra da je već moguće kupiti samovozeći automobil. EuroNCAP tvrdi da to ne samo da nije istina, već i da sa postojećim sistemima asistencije vozač mora da bude sve vreme na oprezu i da nema mesta opuštanju za volanom, kako se to ponekad reklamira.

"Na osnovu testova automobila opremljenih ovim tehnologijama smatramo da vozači moraju da budu uvek 'budni' i pažljvi, jer su sistemi osmišljeni tako da rade u pozadini, kao vitalna podrška i pomoć." Ovi sistemi asistencije uglavnom su zamišljeni da vožnju autoputem učine bezbednijom, a EuroNCAP je testirao 10 novih modela koji ih koriste, pod različitim komercijalnim nazivima.

To su: Audi A6, BMW Serije 5, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes C klase, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla i Volvo V60.

Sve rezultate testova sprovedenih na osnovu sedam različitih scenarija opasnosti u vožnji autoputem možete pronaći ovde, a u nastavku pogledajte kako su se pokazali novi Ford Focus i Tesla Model S:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: