Zašto brzinomeri imaju veće maksimalne brzine od onih koje automobili mogu da postignu?

Automobil sa motorom od 60 KS i brzinomer koji "ima izgravirano" 220 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 17.09.2022.

11:14

Zašto brzinomeri imaju veće maksimalne brzine od onih koje automobili mogu da postignu?
Foto: Sergio Rojo/Shutterstock

Znamo da, na primer, standardni Volkswagen Up! ide do 160 km/h, a brzinomer mu se završava sa 220 km/h. Razlika od 60 km/h baš i nije mala. Zašto je tako?

Na to pitanje pokušao je odgovoriti CNN. Čini se da proizvođači automobila žele da postave najčešće korišćene brzine na središnje i lako čitljivo mesto.

To znači da radije postavljaju brzine između 100 i 130 km/h centralno na vrh brojčanika, kako bi se brojevi simetrično rasporedili. Ostatak brojčanika je popunjen vrednostima koje je nemoguće ostvariti.

Ima tu i potrebe za prestižom, jer imati brzinomer sa 220 km/h na modelu VW Up! sugeriše da ovaj "automobilčić" može mnogo više nego što mu to skromni motor omogućava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: