Polukružno okretanje na auto-putu? Kinezi imaju rešenje VIDEO

Polukružno okretanje na auto-putu je po pravilu nemoguće - osim u ovakvim slučajevima.

Podeli
Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube

Da li vam se nekada desilo da promašte izlaz sa auto-puta i da morate da prelazite desetine kilometara da biste na sledećem izlazu ili petlji ispravili grešku?

U slučaju da se vozaču tako nešto dogodi na ovom impozantnom kineskom auto-putu čija je deonica izdignuta od tla, verovatno bi na ispravljanje greške potrošio silno vreme.

Kina je ogromna država sa raznovrsnom konfiguracijom zemljišta, koja vrlo često građevinare stavlja na velike muke. To je posebno uočljivo u izgradnji auto-puteva, koji poslednjih godina drastično mijenjaju zemlju.

Impresivni građevinski poduhvati, poput ovog u provinciji Guejdžou, nisu retkost. U pitanju je planinsko područje na kome je veći deo auto-puta podignut iznad zemlje, a često se put useca u vrhove planina.

Mesta je toliko malo da je ponekad nemoguće ili preskupo napraviti isključenje sa auto-puta. U takvim slučajevima, prave se specifične petlje, poput ove, gde možete da napravite polukružno okretanje kako biste promenili smer kretanja i zaputili se u pravcu koji ima izgrađeno isključenje sa auto-puta prema određenom mestu.

Ovom specifičnom polukružnom petljom vozi se 40 km/h, a radi se o jednoj od najimpresivnijih putnih infrastruktura izgrađenih u novije vreme.

Inače, Kina trenutno ima mrežu auto-puteva dugu čak 150.000 km, a godišnje izgradi oko 10.000 km novih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu