Koje zemlje su bile lideri po proizvodnji automobila u poslednjih 70 godina VIDEO

Najveći svetski proizvođač automobila u 2019. bila je Kina, sa čak 27.290.302 vozila, što je za preko 2,5 puta više u poređenju sa najbližim pratiocem. Međutim, Kine nije ni bilo na listi top-10 do pre samo dve decenije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2020.

15:30

Koje zemlje su bile lideri po proizvodnji automobila u poslednjih 70 godina VIDEO
Screenshot YouTube

Aktuelni lider do pre samo 20-ak godina nije bio među prvih deset svetskih proizvođača automobila, da bi se na njoj pojavio tek 1997. godine, sa relativno skormnih 1,6 miliona proizvedenih vozila godišnje. Tada je usledio neverovatan rast proizvodnje u Kini koji se 2019. zaustavio na nešto više od 27 automobila miliona napravljenih u domaćim fabrikama.

Ovde treba napomenuti da se u ukupan broj izrađenih vozila u jednoj državi računaju i ona koju strani proizvođači sklapaju u svojim fabrikama koje su izgradili u inostranstvu - sa ili bez pomoći države domaćina.

Lista prvih 10 država na svetu po broju napravljenih automobila se znatno razlikovala te 1950. godine, kojom počinje video na YouTube kanalu Data is Beautiful Stats gde je prikazana animirana tabela top-10 najvećih proizvođača u poslednjih sedam decenija, prenosi sajt AutoRepublika.

Zanimljivo je da su od 1950. ubedljivo prve na listi Sjedinjene Američke Države, u kojima se sve do početka 1960-ih godišnje sklapalo više automobila nego u ostalih devet država zajedno!

Kasnije se ta razlika postepeno smanjivala, a prva zemlja koja je uspela da najpre zapreti, a zatim i da prestigne SAD po broju proizvodenih vozila u jednoj godini, bio je Japan, davne 1975. godine.

Pogledajte kompletan video u kome je prikazano kako se menjao redosled top-10 zemalja po proizvodnji automobila, iz godine u godinu, za poslednjih sedam decenija:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: