Istorija: Škoda Tudor - kupe koji nikada nije ušao u proizvodnju FOTO

Otkako je Škoda u vlasništvu Volkswagena, češkom proizvođaču nije pružena šansa da kupcima ponudi klasičan kupe automobil.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Nemački auto-gigat preuzeo je Škodu 1994. i preporodio ovaj automobilski brend. Danas češki proizvođač izrađuje preko milion vozila godišnje, a familija Škodinih modela povećava se iz godine u godinu.

Međutim, otkako je u vlasništvu Volkswagena, Škoda nikada nije imala u ponudi kupe vozilo, iako je bilo pokušaja u tom pravcu. Naime, 2002. godine Škoda je napravila kupe pod imenom Tudor, ali je sve ostalo na nivou koncepta.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Tudor je predstavljen iste godine na Sajmu automobila u Ženevi, a bio je stilski baziran na prvoj generaciji limuzine Superb koja se pojavila godinu dana ranije.

Njegov elegantni dizan nije prošao nezapaženo kod ljubitelja automobila, pa je čak privukao i lopove. Nakon Ženeve, vozilo je bilo izloženo na jednom sajmu u Indiji, da bi po završetku te manifestacije nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima.

Pose višemesečne istrage indijskih organa vlasti, koncept je najzad pronađen na jednoj železničkoj stanici u toj zemlji, a danas se čuva u Škodinom muzeju u Češkoj.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Inače, ovaj kupe ime je dobio po Škodi 1101 Tudor iz 1948. godine, a nastao je iz želje tadašnjeg Škodinog šefa razvoja da sazna koji su dometi dizajnera češke kompanije.

Te 2002. godine Škodinu proizvodnu gamu činila su samo 3 modela - Fabia, Octavia i Superb. Dizajneri su dobili zadatak da osmisle vozila iz još nekoliko automobilskih segmenata, a svojim idejama prevazišli su očekivanja menadžmenta.

Među tada razvijenim dizajnerskim studijama bili su i Fabia pikap, Octavia kabriolet i Superb karavan (koji će u drugoj generaciji ovog modela postati stvarnost).

Škoda 1101 Tudor iz 1948. godine (Foto: Škoda promo)
Škoda 1101 Tudor iz 1948. godine (Foto: Škoda promo)

Ipak, najimpresivniji od svih bio je kupe Tudor. Automobil je dizajnirao Zdenjek Cibulka, pod nadzorom šefa dizajna Tomasa Ingenlata (sadašnjeg prvog dizajnera Volvo automobila).

Prvo je napravljena maketa u razmeri 1:4, da bi Cibulka zatim dobio zeleno svetlo za razvoj funkcionalnog koncepta u pravoj veličini.

U izradi kupea u velikoj meri je korišćen postojeći dizajn modela Superb. Na konceptu Tudor po prvi put su se pojavila neka stilska rešenja koja će kasnije biti primenjena na pojedinim serijskim modelima Škode, poput dizajna stop svetala u obliku slova “C”.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Unutrašnjost je bila u luksuznim materijalima, a enterijer od kože izveden je u boji slonovače. Detalji od brušenog aluminijuma dodatno su doprineli elegantnom izgledu putničke kabine.

Automobil je imao tri ekrana – multimedijalni sa navigacijom (na vrhu centralne konzole), drugi koji je bio deo skupa komandi “klime” (ispod prvog displeja) i treći na instrument tabli, između obrtomera i brzinomera (sa podacima bord kompjutera).

Za pogon je upotrebljen 2.8L 6-cilindraš sa 193 ks, koji je u to vreme ugrađivan u najjači Superb, a snaga se prenosila na prednje točkove pomoću 5-brzinskog manuelnog menjača.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

strana 1 od 12 idi na stranu