Mesto na kome nastaje magija: Zavirite u fabriku Lamborghinija VIDEO

Svi modeli ovog proizvođača supersportskih automobila izrađuju se u italijanskom gradiću Sant' Agata.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Uz Ferrari, Lamborghini je najpoznatija italijanska marka superautomobila. Poslednjih godina ovaj proizvođač beleži konstantan rast prodaje i proizvodnje, a nakon dužeg perioda u kome se gama Lamborghinijevih modela sastojala od dva imena – stigao je i treći, krosover Urus.

U prvoj polovini 2018. prodaja je porasla za 11% u poređenju sa istim razdobljem 2017. Tako je za prvih šest meseci tekuće godine kupcima širom sveta isporučeno 2.327 automobila sa značkom bika. Od toga je najviše primeraka modela Huracan – čak 1.604, Aventadora je 673, a preostalih 50 vozila su primerci modela Urus.

Izgled proširene fabrike u kojoj se izrađuju Lamborghini automobili
Izgled proširene fabrike u kojoj se izrađuju Lamborghini automobili

Kompletna proizvodnja Lamborghinija odvija se u pogonu u mestu Sant’ Agata Bolonjeze, u Italiji. Pre nego što je 2017. predstavljen model Urus, fabrika je proširena pa je njen kapacitet sada 8.000 vozila godišnje.

To je možda skroman rezultat ako se poredi sa produkcijom kompanija koje izrađuju automobile za široke mase, ali treba imati u vidu da je ovde reč o egzotičnim supersportskim modelima koji koštaju po nekoliko stotina hiljada evra, pa naviše. U tom kontekstu, planirana proizvodnja od 8.000 Lamborghinija godišnje veliki je uspeh pogotovu ako se zna da rivali u ovoj klasi automobila uglavnom prave manje vozila – izuzetak je Ferrari sa godišnjom prodajom od oko 7.000 jedinica, ali sa većim brojem modela u ponudi.

Kako nastaju moćni Lamborghini superautomobili možete pogledati u videu jutjubera Mr JWW koji je bio gost ovog italijanskog proizvođača:

strana 1 od 11 idi na stranu