Koliko su bezbedni desetak godina stari automobili?

Norme agencija za sigurnost u saobraćaju su iz godine u godinu sve zahtevnije, novi automobili su prepuni bezbednosnih sistema, ali koliko su sigurni polovna vozila kojih je najviše na putevima?

Podeli
Foto: Screenshot/YouTube/Villaägarnas Riksförbund
Foto: Screenshot/YouTube/Villaägarnas Riksförbund

Ne brinemo se mi za najnovije modele koji ispunjavaju brojne testove sudara, ali učesnici u saobraćaju su najugroženiji zbog starijih automobila.

Zbog toga su Šveđanin Vilagarnas Riksforbund testirali dva popularna automobila stara desetak godina, Volkswagen Golf pete generacije i Mazdu 6 prve. Oba modela su se proizvodila u periodu 2004-2008. godine.

Šveđani su podesili parametre testiranja izvornim EuroNCAP standardima te su izveli test frontalnog naletanja na prepreku pri brzini 64 km/h, te simulaciju bočnog sudara. Oba automobila postigla su slabiji rezultat.

Mazda je dobila 18 bodova, odnosno tri EuroNCAP zvezdice, za razliku od 26 bodova i četiri zvezdice pre 14 godina. Posebno brine zakretanje vozačeve pozicije te naletanje lutkine glave na B stub.

Golf je prošao značajno bolje, bio je za svega jedan bod od izvornog testiranja. Nova "petica" je imala pet zvezdica 2014, a 14 godina stariji primerak bi osvojio četiri.

S obzirom da je prosečni vek automobila na srpskim putevima oko 15 godina, a da su mnogi od njih daleko ispod standarda Mazde i Golfa, ne bi trebalo da nas preterano čude poražavajuće činjenice o saobračajnim nesrećama na našim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu