Dali 10 miliona $ za električne automobile koje ne voze

Policija Los Anđelesa nabavila je 2016. godine 100 električnih automobila kako bi smanjila zagađenje koje uzrokuju njihovi službeni automobili, ali i radi uštede na gorivu. Godinu dana kasnije, novinari su istraživali koliko i kako se ova vozila koriste.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

11:19

Dali 10 miliona $ za električne automobile koje ne voze
Screenshot YouTube

Gradske vlasti i uprava policije Los Anđelesa odlučili su 2016. da flotu patrolnih vozila obogate sa 100 električnih automobila BMW i3.

Gradonačelnik Los Anđelesa tada je izjavio da je cilj da se ubrza uvođenje "zelenih" vozila u javne službe, od čega grad pored ekološke ima i ekonomsku korist.

Nakon nešto više od godinu dana od svečane primopredaje automobila, koja je protekla uz veliku medijsku pažnju, lokalna televizijska stanica KCBS-TV istraživala je koliko i kako policijski službenici koriste ova električna vozila.

S obzirom da ovaj BMW i3 ima relativno skroman radijus kretanja sa punim baterija, planirano je da ne bude korišćen kao klasični patrolni automobil, već uglavnom za potrebe administrativnog osoblja policije.

Međutim, novinari pomenute TV stanice ne samo da su utvrdili da se službeni automobili na struju ne koriste u službene svrhe, već da se skoro uopšte i ne voze, iako je njihova nabavka koštala poreske obveznike preko 10 miliona dolara.

Koristeći skrivene kamere, ali i javno dostupne podatke o pređenoj kilometraži, novinari su otkrili da su za nešto više od godinu dana vozila ukupno prešla od svega nekoliko stotina do nekoliko hiljada milja, a pojedini službenici uhvaćeni su "na delu" kako službene BMW-e i3 voze dok obavljaju privatne poslove, poput odlaska kod manikira ili na ručak.

Pogledajte prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: