Mercedes: Nisu nam potrebni Tojotini patenti

Izvršni direktor Daimlera, Diter Ceče, rekao je da ta kompanija nije zainteresovana za patente koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija a koje je Toyota nedavno ponudila proizvođačima automobila na besplatno korišćenje.

Podeli

"Ponuda koju je iznela Toyota predstavlja marketinški potez sličan odluci šefa Tesla Motorsa, Ilona Maska, da odustane od zaštite svojih patenata za električne automobile", smatra prvi čovek Mercedesa.

U intervjuu za nemačku novinsku agenciju DPA, Ceče je izjavio i da je Mercedesova tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija na istom nivou kao i ona koju je razvila Toyota.

Podsećamo, japanski proizvođač je u sredu 7. januara na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu objavio da će kompanijama, koje bi želele da iskoriste tehnologiju primenjenu na prvom Toyotinom produkcijskom automobilu sa pogonom na vodonik, besplatno ponuditi oko 5.680 patenata.

Na istom sajmu Mercedes je predstavio koncept robotizovanog automobila budućnosti, F015, koji za pogon takođe koristi vodonik.

Najznačajnija karakteristika ovog energenta je to što kao nusprodukt sagorevanja u gorivnim ćelijama automobila nastaje samo vodena para koja ne zagađuje atmosferu.

Sa druge strane, dobijanje vodonika koji se koristi kao gorivo još uvek je veoma skup proces, što predstavlja problem proizvođačima automobila.

strana 1 od 9 idi na stranu