Stroži uslovi na tehničkom, da li su vozači Juga, Zastave 101, Golfa 2 u problemu? VIDEO

Nova pravila počeće da se primenjuju od 5. jula.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

10:51

Stroži uslovi na tehničkom, da li su vozači Juga, Zastave 101, Golfa 2 u problemu? VIDEO
Screenshot TV Prva

Mediji prenose informaciju da više od 100.000 automobila ove godine neće moći da prođe tehnički pregled. Najavljeni su stroži uslovi - koji standardi se uvode i koji automobili od jula neće moći da budu registrovani?

O ovoj temi koja interesuje brojne vlasnike automobila u Srbiji, za TV Prvu govori Vlada Marinković iz Asocijacije tehničkih pregleda.

Koji vozači će imati najviše problema od jula ove godine?


"Pravilnik važi već dve i po godine, a odložena je stavka o pregledu izduvnih gasova koja će početi da se primenjuju od jula 2021. Jedini problem imaće vozači koji su izvršili neovlašćenu prepravku svog vozila, odnosno skidanje katalizatora i lambda sonde, DPF filtera, i naravno vozači koji ne održavaju svoj auto u ispravnom stanju, jer je tehnički pregled pre svega utvrđivanje minimalnih voznih i ekoloških karakteristika potrebnih za učestvovanje vozila u saobraćaju."

"Vozila koja su napravljena, homologovana, odnosno odobrena bez katalizatora ne treba da imaju katalizator. Ta vozila nemaju katalizatore i kao takva će ostati u upotrebi dokle god ih registrujete. Dokle god ih održavate u ispravnom stanju, možete da ih registrujete. Jugo nema katalizator, Zastava 101 nema katalizator... Golf 2 nema DPF filter - za njih važe zakonske regulative koje su važile u trenutku njihove proizvodnje. Ljudi koji voze takve automobile, zaista ne treba da se brinu - nastaviće da prolaze tehnički pregled kao i do sada, za njih se ništa ne menja."


Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: