Saveti za auto-put: Šta raditi prilikom nesreće, vožnje u suprotnom smeru i čuveno odstojanje

Iako je putovanje auto-putem statistički jedan od najsigurnijih načina putovanja automobilom, neophodno je biti oprezan zbog nepredviđenih okolnosti i nesavesnih vozača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2019.

13:00

Saveti za auto-put: Šta raditi prilikom nesreće, vožnje u suprotnom smeru i čuveno odstojanje
Foto: loriklaszlo/Depositphotos

Poslednjih nedelja bili smo svedoci nekoliko udesa na auto-putevima gde se zbog velikih brzina teško izbegavaju tragične posledice.

Evo nekoliko saveta koji će pomoći da vam putovanje bude što bezbednije: Oprezno u tunelu

Uključite kratka svetla i skinite sunčane naočare pre ulaska u tunel. Obratite pažnju na semafore i drugu saobraćajnu signalizaciju u tunelu.

Vozite dozvoljenom brzinom. Pratite oznake sigurnosnih uređaja u tunelu te mesta kao što su izlaz za slučaj opasnosti i SOS telefoni.

Zaustavljajte se samo u slučaju krajnje potrebe i to na proširenjima.

Nevreme

Pre kretanja na put i za vreme vožnje, pratite prognozu vremena i informacije o stanju na putevima.

Pratite poruke na info-displejima o ograničenju saobraćaja na pojedinim deonicama auto-puteva i obaveštenja o eventualnim obilascima.

Poštujete saobraćajnu signalizaciju koja upućuje na obilazak, jer ona će vas ponovo vratiti na auto-put i dalje prema željenom cilju.

Pri vožnji na deonici pod uticajem vetra, strogo poštujete promenljive svetlosne znakove ograničenja brzine i držite sigurnosni razmak između vozila.
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk
Vozilo u suprotnom smeru

Prilikom uključivanja u vožnju auto-putem, u svim slučajevima (naplata, petlje, odmorišta), budite oprezni i pratite postavljenu saobraćajnu signalizaciju kako se i sami ne biste našli u suprotnom smeru nekog dela auto-puta.

Prilikom vožnje auto-putem, budite svesni mogućnosti susreta s vozilom koje se kreće u suprotnom smeru, stoga je preporučljivo da kod prestizanja, osim provere vozila koja se kreću iza vas, proverite i stanje u saobraćajnoj traci za prestizanje ispred vas.

Redovno pratite saobraćajne informacije o stanju na putevima, koje će vam dati pravovremena saznanja o eventualnom incidentu vožnje u suprotnom smeru na auto-putu, te važne poruke i savete za sigurnu vožnju.

Pridržavajte se obaveza i ograničenja putem svetlosno promenjive signalizacije i poruka na informacionim portalima.

VAŽNO!

Ukoliko dobijete informaciju o kretanju vozila u suprotnom smeru, na delu auto-puta na kojem se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju u desnoj saobraćajnoj traci bez prestizanja uz uključena sva četiri pokazivača smera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz auto-put i sačekajte informaciju o prestanku opasnosti.

Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smeru na auto-putu, odmah dojavite informaciju policiji.

Tek kada dobijete informaciju da je incidentna situacija završila nastavite s normalnom vožnjom po auto-putu.
Foto: B92
Postupci u slučaju saobraćajne nesreće

Upalite sva četiri pokazivača smera i uz povećan oprez zaustavite svoje vozilo u zaustavnoj traci na sigurnoj udaljenosti. Ugasite motor, ostanite pribrani i smireni.

Obucite sigurnosni reflektujući prsluk i osigurajte mesto nesreće sigurnosnim trouglom, ako to već nije učinjeno. Odmah obavestite policiju.

Ne pomerajte povređene osobe, osim ako su u neposrednoj opasnosti od požara ili eksplozije.

Povređenim osobama u saobraćajnoj nesreći, u okviru svojih znanja i sposobnosti, pružite prvu pomoć. Ostanite na mestu događaja do dolaska policije.

Pomoć na auto-putu

U slučaju kvara na vozilu, ako ne postoji mogućnost zaustavljanja na parkiralištu uz auto-put, zaustavite vozilo u zaustavnoj traci (ili SOS proširanju ili odmaralištu) neposredno uz rub kolovoza i uključite sva četiri pokazivača smera.

Svi putnici neka napuste vozilo sa desne strane i udalje se od automobila i zaustavne trake. Nemojte stajati u zaustavnoj traci!

Obucite reflektujući prsluk i na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trougao za obeležavanje zaustavljenog vozila (na auto-putu preporučljiva udaljenost je 100 metara).

Bez obzira da li imate neki vid pretplate ili ne, pozovite službu za pomoć na putu.

U slučaju da vozač zbog kvara na vozilu ne može da ukloniti kola sa auto-puta, za to će se postarati stručna služba.
Foto: anyaberkut/Depositphotos
Držite odstojanje!!!

Vožnja na prekratkoj sigurnosnoj udaljenosti statistički je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Većina tog uzorka također je povezana s prebrzom vožnjom.

Prema saobraćajnim pravilima iz Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), vozač je dužan da vozilo drži na takvoj udaljenosti od drugih vozila u saobraćaju da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobraćaja, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.

Većina vozača vozi preblizu zbog nedostatka znanja o dužini zaustavnog puta svog vozila u odnosu na promene brzine i stanja kolovoza.

Kolika je bezbedna udaljenost?


Za sigurnosnu udaljenost važi pravilo: vozač koji vozi za drugim vozilom u istoj saobraćajnoj traci, mora da vozi za njim na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju pri toj brzini vožnje vozilo pređe za dve sekunde, osim ako nije drugačije određeno saobraćajnim znakom.

Na mokrom kolovozu razmak je potrebno povećati na četiri sekunde, a u zimskim uslovima na minimalno 6-8 sekundi.

U idealnim vremenskim uslovima sigurnosna udaljenost od dve sekunde pri pojedinoj brzini iznosi:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: