Zatamnjena stakla – pro et contra (ANKETA)

Poslednjih godinu dana, ili malo više, jedan od najvećih "problema" bezbednosti srpskog saobraćaja su zatamnjena stakla.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

16:15

Zatamnjena stakla – pro et contra (ANKETA)
Ilustracija (Foto: Getty images)

Godinama se država nije mešala u to kako izgledaju stakla na automobilima građana, čak iako je kod mnogih bilo jasno da ne poštuju odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS).

U ZOBS se jasno ističe da prednje vetrobransko staklo ne sme imati nijedan procenat zatamnjenja, bočna vozačko i suvozačko do 30% (računajući i fabrički stepen zatamnjenja), dok zadnja stakla mogli da se zatamne i 100%, pod uslovom da vozilo poseduje bočne retrovizore s obe strane.

Poslednjih godina mnogi građani su se odlučivali da manje ili više zatamne stakla na svojim vozilima, uglavnom zbog slabijeg zagrevanja leti na visokim temperaturama i zaštite svojih saputnika, ali su zatamnjena stakla ipak i dalje kod mnogih ljudi bila asocijacija na "sumnjive" tipove i kriminalne radnje.

U poslednje vreme država je odlučila da drastično reguliše ovo pitanje bezbednosti pa je uvela obavezan atest stepena zatamnjenosti što je izazvalo uglavnom negodovanje vozača jer konačni trošak može da dostigne i 300 evra. Sve su češće policijske patrole koje zaustavljaju isključivo vozila sa zatamnjenim staklima.

Kao što to obično i biva u Srbiji, i ova "akcija" je postala selektivna, pa su neki sa skoro potpuno tamnim prednjim bočnim staklima i dalje prisutni na putevima, dok su neki "nesrećnici" koji imaju zatamnjenje u zakonskim okvirima morali iste da skinu, a mnogi od njih i to nakon što im je policija oduzela tablice.

Kakva su vaša iskustva sa zamatnjivanjem stakala?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: