"Volkswagen ne treba da bude broj 1 po svaku cenu"

Posledice afere sa lažiranjem podataka o izduvnim gasovima Volkswagen će osećati godinama. U međuvremenu, nemački automobilski gigant pripremio je plan za oporavak koji podrazumeva i neke izmene u razvojnoj strategiji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

10:37

Default images
Matijas Miler (Foto: Porsche)

Novi šef Volkswagena, Matijas Miler, saopštio je plan od pet tačaka koji bi trebalo da pomogne kompaniji da ponovo stane čvrsto na svoje noge i da u budućnosti zadrži jednu od vodećih pozicija u svetskoj automobilskoj industriji.

"Potrebno je da se izdignemo iznad aktuelne situacije i stvorimo uslove za budući uspešan razvoj kompanije", izjavio je Miler u sedištu Volkswagena, u Volfsburgu.

On je tom prilikom dodao da će VW iz krize izaći jači nego pre.

Miler je rekao da je sada najvažnije da kompanija pruži podršku i pomoć klijentima koji su oštećeni dizel skandalom. On je kazao da Volkswagen intenzivno radi na "najboljem tehničkom rešenju" za taj problem (uz nadzor nemačkih državnih organa), koje će biti spremno do januara 2016, kada će u servisima širom sveta početi prepravka miliona vozila sa spornim dizel motorima.
Foto: VW
Drugi prioritet, prema Mileru, je da se istraga o tome šta se dogoilo sprovede do kraja, kako bi javnost bila upoznata sa svim detaljima.

On je rekao da VW mora da otkrije potpunu istinu, analizira sve aspekte i izvuče pouke iz afere, kako se nešto slično ne bi ponovilo. U tu svrhu angažovana je i revizorska kuća Deloitte.

Miler je odlučan da svi koji su na bilo koji način uključeni u prevaru moraju snositi posledice za to.

Treći deo plana odnosi se na uvođenje nove organizacione strukture u VW grupaciji.

"Ključna stvar je da će menadžment ubuduće biti više decentralizovan nego što je to do sada bio slučaj", objašnjava Miler.

Brendovi koji posluju u okviru Volkswagena imaće više samostalnosti u odlučivanju, a biće sporvedena i regionalna decentralizacija.

"Osim toga, preispitaćemo koliko je isplativ svaki od preko 300 aktuelnih modela koje grupa proizvodi", dodao je prvi čovek Volkswagena.
Foto: VW
Kao četvrtu tačku plana oporavka, Miler je naveo potrebu da se sprovedu promene u načinu upravljanja i ponašanju menadžmenta.

On veruje da je neophodno da se promeni način na koji Volkswagen reaguje na eventualne greške koje pravi i kako nakon toga komunicira sa "spoljnim svetom", odnosno predstavnicimia medija i kupcima.

"Potrebna nam je kultura otvorenosti i saradnje", objašnjava Miler.

Najzad, kao peti prioritet u svom planu, šef Volkswagena naveo je transformaciju "Strategije 2018" u "Strategiju 2025".

Prema njegovim rečima, više neće biti važno da grupa po svaku cenu pretekne najveće konkurente i do 2018. postane najveći proizvođač automobila na svetu, kao što je to predviđala aktuelna poslovna strategija.

"Nije poenta u tome da li ćemo prodati 100.000 vozila više ili manje od konkurencije. Umesto toga, fokusiraćemo se na 'kvalitativni rast'", rekao je Miler.

On je najavio da će temelj nove Strategije 2025. biti postavljen u mesecima koji slede, a da će detalji biti saopšteni polovinom 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: