Na kakvim gumama ćemo se voziti ove zime?

Iako meteorolozi za poslednje oktobarske dane najavljuju toplo i suvo vreme, novembar je blizu a to je najčešće mesec kada se javljaju i prvi mrazevi i snežne padavine. Od 1. novembra do 1. aprila predviđena je obaveza korišćenja sve četiri zimske gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Ukoliko je vreme bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

10:23

Default images

Novi pravilnik o upotrebi zimskih guma stupio je na snagu 2012. godine, pa je prethodna zima bila prva tokom koje su primenjivane njegove odredbe. Zbog toga iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače na obavezu upotrebe zimskih guma i opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

"Ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice vozila moraju imati zimske gume na sva četiri točka, kako tokom vožnje u gradu, tako i izvan njega", kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović.

"Osim toga, u slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom, a vozači autobusa i kamiona moraju da imaju i lopatice za čišćenje snega."

"Ukoliko nema snega, leda i poledice u tom periodu mogu da se koriste i letnje gume na svim točkovima, ali šara na gazećem sloju, takođe, mora biti najmanje četiri milimetara, kao i kod zimskih guma", dodaje Jovanović.

"Sa aspekta bezbednosti zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg već i kada su niske temperature jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prijanjanje", kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Da ne biste došli u neprijatnu situaciju da se zateknete na putovanju tokom kojeg počne da pada sneg pa morate da se isključite iz saobraćaja, bolje je da ipak imate namontirane zimske gume. Isto važi i u slučaju hitne potrebe."

"Zimske gume ipak nam ne dozvoljavaju da se vozimo kao u avgustu, zato vozač koji ima sve zimske gume mora u zimskim uslovima da bude posebno oprezan i da poštuje trenutne uslove na putu", dodaje Okanović.

Cene zimskih guma zavise od kvaliteta i veličine. Komplet guma za Juga recimo može da se kupi za 14 hiljada dinara, dok za neku srednju klasu automobila jedna guma košta i preko 5.000 dinara.

U zavisnosti od dimenzija gume i proizvođača, nabavka sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem u proseku može da košta od 15.000 do 40.000 dinara. Najskuplji su pneumatici za terenska vozila, a njihova cena kreće se od 13 hiljada dinara.

Koja su vaša iskustva iz prethodne zimske sezone i na kakvim gumama ćete se voziti ove zime?

Pročitajte više o ovoj temi u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: