Koje su vaše nedoumice oko hibridnog pogona?

Iako već godinama pišemo o karakteristikama i načinu funkcionisanja hibrida, mnogi ljubitelji automobila još uvek ne znaju ključne detalje o ovoj tehnologiji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

12:01

Default images

Kako to često biva kod nas, neznanje ili nepoznavanje razvoja industrije ne predstavljaju prepreku za predstavljanje raznih predrasuda ili površnih zaključaka kao činjenica.

Posebno smo bili iznenađeni komentarima koji su pristigli na vest o 5.000.000 prodatih Toyotinih hibrida. Mnoga izneta mišljenja bila su na nivou iz 2000. godine kada je Jeremy Clarkson mitraljezom izrešetao Priusa prve generacije. Od tada se mnogo stvari promenilo.

Kako je naša želja da vam što bliže predstavimo najnovije tehnologije, bilo da je reč o vozilima koje pogone vodonične ćelije, turbo motori malih zapremina ili hibridni sistemi, zamolili smo Toyotinu kancelariju u Srbiji da se prikljući otklanjanju svih nedoumica koje imamo u vezi sa hibridima.

Hibridna vizija ili šta je to “automobil budućnosti”

Vest o 5 milionitom proizvedenom Toyotinom hibridu, sama po sebi govori više od bilo kakvog objašnjenja.

Da bismo razumeli hibridne automobile mora se poći od istorije, ne samo automobila, već i razumeti kako se današnji svet oblikovao. Svet je jedno veliko nadmetanje sa mnogo igrača koji se takmiče u brojnim disciplinama i koji se svakodnevno i grčevito bore da u toj igri izbore najbolje pozicije, ako je moguće one dominantne iz prostog razloga što im samo ta pozicija garantuje dugoročni opstanak.

Zbog toga je potrebno imati ambiciju i znanje, odnosno mora se hteti, razumeti i znati kako da se ostvari prednost nad konkurencijom a pre svega potrebno je imati viziju. Ona je ta koja dovodi do velikih poduhvata, otkrića i izuma, a oni su pokretačka snaga napretka.

Dakle, za Toyotu je pitanje, jednostavno: Kako će izgledati svet za 50 godina i kakvi će automobili najbolje zadovoljiti potrebe kupaca?

Da bi se dao odgovor na to pitanje mora se, između ostalog, imati na umu da je u 2012. godini u svetu proizvedeno približno 82 miliona vozila, što je za 5% više u odnosu na 2011.godinu.

Dakle, uzimajući u obzir njihov uticaj na životnu sredinu, ograničenost resursa fosilnih goriva, njihovu dostupnost i cenu (koja je u Srbiji u poslednje 3 godine porasla 30%) Toyota je sebi postavila dugoročni cilj proizvodnje komercijalno isplativog i u svakodnevnoj eksploataciji upotrebljivog vozila sa tzv. nultom emisijom gasova.

Omiljeniji hybrid!

Imajući u vidu konačni cilj i ograničenja u infrastrukturi i upotrebljivosti, 1997. godine počela je prodaja prvog serijskog, upotrebljivog, hibridnog vozila Toyota Prius. Hibridno vozilo predstavlja kompromis između različitih zahteva po pitanju performansi, ekonomičnosti, emisije gasova i dometa vozila zbog čega ih treba prihvatiti kao prelazno rešenje.

Dva motora - jedan benzinski i jedan električni - rade u savršenoj harmoniji kako bi reciklirali energiju koja se inače gubi kada usporavate ili kočite. Rezultat je veoma ekonomična potrošnja goriva u svim uslovima. Hibridni sistem takođe donosi izuzetno niske emisije ugljen-dioksida, a ako vozite u električnom režimu, uopšte ne stvarate štetne emisije. Uz Toyotinu pionirsku tehnologiju, dva motora su bolja nego jedan. Prius je klasičan automatik koji vožnju čini opuštenom i prijatnom. Baš kao i dizel, sa kojim ga najčešće upoređuju, hibridni sistem troši veoma malo goriva. Ali vožnja Priusa je bolja od konvencionalnog automatika ili dizela: ona je uglađena, gotovo bešumna i izvanredno ekonomična - naravno, bez kompromisa po performanse.

Ipak, Prius nije samo ekonomičan i prefinjen. On je mnogo više od toga. U kabini se nalaze mnoge napredne tehnologije koje vožnju čine bezbrižnom i ispunjenom. Na primer, na vetrobran se projektuju najvažnije informacije, kao što su statistike o potrošnji i regeneraciji baterije, uputstva satelitskog navigacionog sistema ili trenutna brzina, tako da ne morate da skrećete pogled sa puta. Tu je i kamera za bezbedniju vožnju unazad, kao i kontrole na upravljaču osetljive na dodir.

Predrasuda zvana “Baterija”

Najveći izazov kod električnog vozila predstavljaju baterije koje su teške, velike i neefikasne. Za skladištenje energije koju sadrži 1l benzina potrebno je 50 puta više prostora za baterije a da bi se napunile potrebno je i više sati. Ta ograničenja će i u budućnosti biti prisutna pa će potpuno električna vozila biti uglavnom manja, gradska vozila koja se svakodnevno koriste na kraćim relacijama (nekoliko stotina km sa jednim punjenjem).

Neko može pitati: Kako onda električna vozila mogu imati perspektivu sa takvim ograničenjima? Odgovor se nalazi u daljem razvoju tehnologije. Pametni mobilni telefoni su samo do pre desetak godina većini ljudi bili nezamislivi kao i let na mesec ljudima iz 19. veka.

Toyota Prius+ je hibridno vozilo sa 7 sedišta i 4,615m dužine i prtljažnikom od 232 litra koji se povećava na 784 litara sa oborenim trećim redom sedišta. To je omogućila upotreba potpuno nove litijum-jonske baterije koja je toliko kompaktna da staje u prostor grebena koji razdvaja vozača od suvozača.

Jedna od osnovnih primedbi na Priusa bila je mala zapremina prtljažnika zbog smeštaja hibridne baterije. Nema sumnje da će se razvoj baterija nastaviti u pravcu daljeg smanjenja dimenzija i povećanja kapaciteta i dovesti do konstruisanja potpuno upotrebljivog i jeftinog potpuno električnog vozila koji će se voziti svakodnevno i puniti električnom energijom preko noći.

U prilog tome je i Toyota Plug-in koja, već sada, ima domet od 23km samo sa energijom koja je uskladištena u bateriji čije su dimenzije iste kao kod standardnog modela Prius, a za njeno punjenje je potrebno samo 1,5 sati putem priključka na kućnu električnu utičnicu.

Najpouzdaniji automobil – hybrid?!

Pravovremena odluka da započne razvoj hibridnih vozila Toyoti je obezbedila prednost u odnosu na konkurenciju i omogućila da pored svih prepreka danas bude ponovo vodeći svetski proizvođač automobila.

Kao takva ona spada i u najosvešćenije kompanije po pitanju zaštite životne sredine pa su i svi Toyotini partneri u Srbiji nosioci ISO14001 sertifikata sistema upravljanja zaštitom životne sredine. Nove i nedovoljno poznate stvari, očekivano, izazivaju izvesnu podozrivost kod ljudi. Zbog toga Toyota posebnu pažnju posvećuje kvalitetu hibridnih vozila a posebno hibridnih komponenata pa je Toyota Prius, prema izveštaju TUV-a, proglašen za najpouzdaniji auto 2012. godine. To je samo jedna u nizu nagrada i priznanja koje je dobio Prius, kao i Hybrid Sinergy Drive sistem.

Kako bi dalje učvrstila poverenje evropskih kupaca u hibridne modele Toyota od ove godine, pored standardne 5-godišnje garancije, daje garanciju od 10 godina ili 100.000 km na hibridnu bateriju i obezbeđuje sakupljanje i reciklažu istih. Garancija se odnosi na sva nova i već korišćena vozila koja su redovno održavana u ovlašćenim servisima.

Održavanje je jeftinije

Još jedan od mitova u vezi sa hibridnim vozilima je da su delovi i održavanje skuplji nego kod konvencionalnih automobila. Naglašavamo da hibridna vozila imaju manje mehaničkih delova od konvencionalnih (npr. plivajući zamajac, turbinu, kvačilo, lamelu, zupčasti remen, brojne kajiševe i anlaser, tj.delove koji zahtevaju održavanje kod polovnih vozila).

Redovno održavanje Toyote Prius košta kao održavanje Toyote Yaris 1.4 D-4D i manje od Aurisa ili Avensisa, o ostalim većim modelima da i ne govorimo. Zbog toga Toyota Prius, sa ukupnim niskim troškovima eksploatacije, predstavlja odličan izbor za flotne kupce koji žele da istaknu svoju ekološku osvećenost i avangardnost.

Vlade mnogih zemalja prepoznaju i podržavaju ovu tehnologiju i napore Toyote kao i ostalih proizvođača, čija vozila ispunjavaju ekološke standarde za emisije izduvnih gasova. Otuda sve veća prodaja ovakvih vozila u Evropi i svetu. U našoj zemlji nema podrške za prilagođavanje poreske politike ovakvim propisima i praksama, što otežava kupovinu i privatnim licima kao i firmama.

Imate još pitanja?

Ukoliko su neka od pitanja ostala neodgovorena ili ukoliko želite da dotatno pojasnimo neku oblast, ostavite komentar i mi ćemo vam obezbediti informaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: