Držanje odstojanja nije samo fraza

Često u zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima nailazimo na fraze kao što su "prilagoditi brzinu uslovima na putu" ili "držati potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih i sličnih saveta, sve dok se zaista ne nađu u situacijama kada ih je neophodno primeniti u praksi.

Podeli

Zimska sezona zahteva daleko oprezniju u usredsređeniju vožnju od učesnika u saobraćaju. Od loše vidljivosti, preko vlažanog i klizavog kolovoza, pa do zaleđenog asfalta i puteva pod snegom - sve su to situacije u kojima se više nego ikada treba pridržavati saveta o bezbednoj vožnji.

Kombinacija niskih temperatura i vlažnog kolovoza, pogotovo kada je put pokriven snegom, zahteva poseban režim vožnje. Ovo je naročito važno na autoputu, gde vozači po prirodi stvari osećaju potrebu da se kreću brže, bez obzira na to kakvi su uslovi za vožnju.

U takvim slučajevima, prilagođavanje brzine stanju podloge po kojoj se vozi i održavanje rastojanja u odnosu na vozilo ispred, prestaju da budu samo fraze koje smo čuli u izveštaju AMSS, i postaju jedino moguće rešenje za bezbednu vožnju.

Iako je većina nas svesna opasnosti koje donosi vožnja po snegu, često ih u praksi zanemarujemo, a onda lako može doći do lančanog sudara kao na sledećm video snimku:

U situacijama kao što je ova, kada je vidljivost otežana, a put delimično zaleđen, naglo kočenje ne pomaže.

Jedini recept je sporija vožnja u nižem stepenu prenosa nego inače i držanje odstojanja koje garantuje da ćete vaše vozilo u slučaju potrebe laganim i postepenim kočenjem moći na vreme i bezbedno da zaustavite.

Nažalost, ni to vam ne garantuje da se nećete naći usred lančanog sudara, ako se na autoputu zateknete ispred nekog vozača sa previše "samopouzdanja" u zimskoj vožnji.

Pročitajte savete o vožnji po snegu.

Aktuelno

Corvette ponovo u Njujorku

U četvrtak, 17. januara, navršilo se tačno šezdeset godina od kada su se znatiželjni ljubitelji automobila poređali niz njujoršku Park aveniju da bi videli prvu Chevrolet Corvette. Sada već legendarni sportski model bio je izložen u sklopu General Motors-ovog sajma Motorama. Šest decenija kasnije, Corvette se vratila u Njujork kroz sedmu generaciju ovog automobila.

Aktuelno petak 18.01. 16:25 Komentara: 11

Moguće poskupljenje putarine za 20%

U javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da nemaju dovoljno novca za održavanje puteva i smatraju da cene putarine treba povećati za 20 odsto. Zvaničan zahtev za poskupljenje biće upućen Ministarstvu saobraćaja tek kada se oko toga postigne konkretan dogovor sa Vladom Srbije, rekli su u tom preduzeću.

Aktuelno petak 18.01. 09:06 Komentara: 23

Pola veka Lamborghinija

U 2013. godini kompanija Automobili Lamborghini proslaviće svoj prvi veliki jubilej - 50 godina od proizvodnje prvog sportskog automobila te marke, prototipa 350 GTV.

Aktuelno četvrtak 3.01. 13:49 Komentara: 14
strana 1 od 6 idi na stranu