Proslava pola veka ajkule

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2005.

12:25

Default images

U nedelju 9. oktobra, se više stotina ovih vozila iz cele Evrope provezlo u koloni kroz centar Pariza. Ajkula je postala hit čim je prvi put izložena na pariskom sajmu automobila 1955. godine. Pripisuje joj se i da je spasla život bivšem francuskom predsedniku Šarlu de Golu.

Paradi sitroena DS u Parizu je prisustvovao BBC-jev novinar Hju Skofild: Parada ajkula provezla se oko Trijumfalne kapije u centru Pariza. Njih stotine, različitih boja i godišta, ali sve iste elegantne karoserije, ultramodernih migavaca i dugačke haube koja kao da stremi unapred i uvis.Izgled ajkule osmislio je italijanski dizajner Flaminio Bertoni, u siromašnim posleratnim godinama, i kad je pre tačno 50 godina izložena u Parizu, publika se otvorenih usta divila tom remek delu modernog automobilizma.
Na kraju prvog dana sajma, Sitroen je imao 12 000 narudžbina. Nije samo lepota ove mašine - njena futuristička komandna tabla, ili neobični menjač - privukla mnoštvo kupaca.

I tehnološki je ajkula bila mnogo ispred svog vremena - to se naročito odnosi na njene čuvene hidro-pneumatske amortizere. Tokom 20 godina, proizvedeno ih je skoro milion i po.

Šarl de Gol izbrao je baš ajkulu za svoje predsedničko vozilo, što se ispostavilo kao mudar izbor, jer je sposobnost ovog vozila da ne sleti s puta pri velikoj brzini, uprkos dvema probušenim gumama tokom pokušaja atentata na njega 1962. godine, bivšem lideru spasila život. - Danas ovaj automobil uživa kultni status kao remek delo dizajna 20.veka. Francuzi na ajkulu gledaju sa velikim ponosom, ali i nostalgijom, kao na simbol ere nacionalnog samopouzdanja koja kao da je otišla i nepovrat - javio je BBC-jev Hju Skofild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: