Jedan Jevrejin je čuvao naciste. Posle rata dobio je poklon...

Jedan korisnik sajta Imgur na svoj profil je postavio fotografije knjige koju su napisali i nacrtali nemački zarobljenici u američkom logoru za ratne zarobljenike.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

09:12

Jedan Jevrejin je čuvao naciste. Posle rata dobio je poklon...
Gettyimages / Ilustracija

Naime, deda njegove supruge, inače Jevrejin, je u Drugom svetskom ratu bio zadužen za nadgledanje nemačkih ratnih zarobljenika u Francuskoj. Knjigu mi je kasnije poslao jedan od zarobljenika.

Ilustracije prikazuju svakodnevni život zarobljenika, druženje, jednje i rad. Nemački zarobljnici su, pored svega toga, bili u obavezi da prođu kroz program re-edukacije što je, između ostaog, je podrazumevalo i gledanje filmova o koncentacionim logorima kako bi se suočili sa zločinima Trećeg rajha.

Uz fotografije knjige kosinik Imgura pod pseudonimom AccidentallyUpvotes je napso:

"Dada moje žene, američki Jevrejin, bio je oficir zadužen za nadgledanje nemačkih ratnih zarobljenika u logorima u Francuskoj. Prema svima se odnosio sa poštovanjem i zbog toga je bio veoma popularan. Godinama posle rata poštom je primio ilustrovanu knjigu od jednog od nekadašnjih zarobljenika."

"Smatram da je ovo dobar primarni istorijski izvor. U svetlu 'na svim stranama' retorike, ovo je dirljiv podsetnik na kako ljudi sa suprotstavljenih strana mogu da nađu zajednički jezik."
"POW's Life": My grandfather-in-law was a Jewish-American Officer who oversaw Nazi POWs in WW2 France. Years after the war, one of his prisoners sent him this illustrated book depicting his time in the camp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: