Tajne i stvari koje su potonule sa Titanikom

Osim najbogatijih putnika tog doba, na Titaniku su se nalazili i neki vrlo neobični, pa i neprocenjivi predmeti koji su završili na morskom dnu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

18:17

Tajne i stvari koje su potonule sa Titanikom
Foto: Screenshot

Tragična priča neuništivog broda koji se potopio nakon sudara s ledenim bregom nebrojeno puta je prikazana u filmovima, knjigama i dokumentarcima. Dosta toga već se zna, ali manje je poznato da je među 1.500 ljudi, koji su izgubili živote na Titaniku 15. aprila 1912., bilo i neobičnih prtljaga i predmeta za njihovu udobnost. To je sve, zajedno s brodom, završilo na dnu okeana.

Električne kade

Neki bogataši, koji su masno platili svoje ulaznice za luksuzan tretman na brodu, doneli su i neke stvari koje će im učiniti putovanje udobnijim. Ranih 1900-ih, električne kade su bile veliki zdravstveni trend, pa ne čudi to da se jedna od njih našla i na Titaniku. Žene su je koristile ujutru, a muškarci poslepodne i uveče. Ko je želeo da uživa u "kupanju" moćnim UV zracima, za to je morao da plati ulaznicu po ceni od 1 dolara.

Opijum

Ta jaka droga, koja lako izaziva zavisnost, našla se i na Titaniku, iako je njeno korišćenje bilo zabranjeno u SAD po odluci Kongresa. Ipak, opijum je bio popularan u medicini, pa su ga i pod tim izgovorom uneli na brod ako bi neko, od hedonistički raspoloženih putnika želeo da se opusti, odnosno leči.

Umetnost

Jedna od najskupljih stvari na Titaniku nije bio komad nakita ili dijamant, već ulje na platnu poznatog francuskog umetnika Meri-Džozef Blondela, pod nazivom "La Circassienne au Bain." Vlasnik je bio švedski biznismen Bjornstrom Stefanson, koji je preživeo potonuće i tužio osiguranje za 100 hiljada dolara, koliko je navodno slika vredela. Preračunato u današnje uslove, to bi značilo oko 2,4 miliona dolara.

Mašina za izradu marmelade

Kako bi se napravila marmelada, voće mora da bude pažljivo oguljeno i izrezano. U ranom 20. veku u tu svrhu su koristili uređaj. Vlasnica koja je jednu takvu mašinu donela na Titanik bila je Edvina Selija Trout. U opštem metežu pronalaska mesta na brodu za spašavanje, ostavila je svoju mašinu za seckanje voća da potone. Kasnije je od osiguranja tražila odštetu.

Turska kupatila

Budući da je Titanik bio jedan od najluksuznijih brodova ikad napravljenih, ne čudi da je imao najbolja turska kupatila, prve klase. Danas se u njima eventualno opuštaju ribice.

Mačka Dženi

Mnogi brodovi iz tog doba imali su na palubi jednu mačku, kako bi održavala red i terala miševe. Titanik je imao Dženi, glavnu maskotu broda.

Električni konj

Teretana na luksuznom brodu ne zvuči neobično, a u tadašnje doba teretane su bile znatno drugačije nego današnje. Na primer, popularna sprava je bio električni konj, na kojem se simuliralo jahanje.

Rukopis Džozefa Konrada

Titanik je prenosio gotovo sedam miliona pošiljaka iz Velike Britanije u SAD. Jedna od njih bila je i rukopis zapaženog viktorijanskog pisca Džozefa Konrada. Rukopis su činile i rukom pisane opaske, a bio je namenjen američkom advokatu Džonu Kvinu, koji je bio sakupljač originalnih literarnih rukopisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: