Novi Zeland: Meteor napravio spektakl na nebu (VIDEO)

Razne nijanse narandžaste, plave i bele boje obasjale su nebo nad Novim Zelandom uz seriju jakih eksplozija u sredu uveče.

Život

Izvor: Huffington Post

Utorak, 17.02.2015.

14:15

Default images
YouTube Printscreen / Josh Sherbone

Lokalni stručnjaci smatraju da je ova eksplozija verovatno posledica raspada meteora.

Korisnik Jutjuba Džoš Šerbone zabeležio je pravi nebeski spektakl iz svog automobila u Taurangi.

Noel Manford iz astronomskog društva Palmerston rekao je da je meteor najverovatnije bio veličine loptice za kriket i putovao brzinom od oko 144.000 kilometara na sat.

“To se verovatno odlomilo prilikom sudara dva asteroida pre više miliona godina, a zatim lutalo Sunčevim sistemom, dok nije napravilo spektakl na nebu iznad Novog Zelanda”, kaže Manford.

Seizmolog Lara Blend iz istraživačkog institutta GNS sajens rekla je da je detonacija od raspada meteora blago potresla tlo na oko 14 sekundi.

Astronom Grant Kristi, koji je i sam video neobičan prizor vozeći se automobilom, procenjuje da je meteor eksplodirao na oko 30 kilometara nad zemljom i da je putovao “30 puta brže od najbržih metaka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: