Šta jedu pape: Knjiga recepata omiljenih vatikanskih jela

Argentinski "dulce de leche" ili poljski "pierogi" su specijaliteti koje je mladi kuvar, član papinske švajcarske garde, predstavio u knjizi recepata što preko omiljenih jela stanovnika Vatikana, posebno trojice poslednjih papa, približava život u sedištu Svete Stolice.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

09:31

Default images

"Dulce de leche", desert od ukuvanog mleka, je argentinski recept star sto godina, a na jelovniku Vatikana našao se u martu 2013. kada i argentinski papa Franja.

David Gajser (24) je mesec dana ranije stigao među švajcarske gardiste, nakon profesionalnog obrazovanja u nekoliko uglednih restorana.

Knjigom "U slast, švajcarska gardo" on je u utorak dočarao život u Vatikanu preko jela švajcarskih gardista, njihovih svetaca zaštitnika i nekih visokih crkvenih dostojanstvenika, među kojima trojice papa.

Tu je poljski jelovnik s nekom vrstom raviola "pierogi" za Ivana Pavla II, bavarski jelovnik za Benedikta XVI, a za papu Franju "empenadas" i "colita de cuadril" (meso na žaru) i "dulce de leche".

Zapovednik švajcarskih gardista Daniel Anrig komentarisao je objavljivanje kuvara rečima da "vojnik može da se bori i ratuje tek nakon što je dobro i dovoljno jeo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: