"Mislim da ćemo morati da razbijemo Kastra"

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer napravio je plan, pre skoro 40 godina, da "razbije Kubu", objavio je danas britanski BBC.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

20:15

Default images

Kisindžer je bio besan zbog odluke Kube da 1976. vojno interveniše u Angoli i razmišljao je da pribegne odmazdi ukoliko kubanski snage budu upućene na bilo koje drugo mesto u Africi.

BBC navodi da informacija dolazi iz dokumenata Predsedničke bibioteke Džeralda R. Forda, obelodanjenih na zahtev Nacionalnog bezbednosnog arhiva i pokazuju da je Kisindžer bio nestrpljiv u nameri da SAD "ustanu" protiv Kube.

Dokumenata pokazuju da su američki zvaničnici osmislili plan da napadnu kubanske luke i vojne objekte, pored mera koje je naredio Kisindžer da se razmeste bataljoni marinaca američke mornarice iz vojne baze u zalivu Gvantanamo.

"Mislim da ćemo morati da razbijemo (Fidela) Kastra", rekao je Kisindžer predsedniku Džeraldu Fordu na sastanku u Beloj kući, u februaru 1976. i dodao da bi predsednik trebalo da odloži akciju do posle predsedničkih izbora te godine u novembru.

Ford mu je odgovorio da se slaže s planom napada na Kubu.

Ipak u planovima sačinjenim u Vašingtonu, razmotrene su bile i opcije kojima se upozoravalo da bi, bilo kakva vojna agresija od strane SAD na Kubi, mogla da dovede do direktnog sukoba sa ŠSR-om.

"Okolnosti koje bi mogle da dovedu SAD do toga da se odluči za vojnu opciju protiv Kube trebalo bi da budu dovoljno ozbiljne i zahtevale bi dalju pripremu za opšti (svetski) rat, navedeno je u jednom od obelodanjenih dokumenta.

BBC podseća da je te 1976. u novembru na predsedničkim izborima izabran Džimi Karter za novom predsednika SAD-a i da se od Kisindžerovog plana odustalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: