Ovo će biti najskuplji predmet u istoriji sveta

Markica koju je stvorio novinski izdavač kada je britanska kolonija ostala bez pravih markica 1856. godine, „biće po veličini i težini najskuplji predmet ikada prodat na svetu“.

Život

Izvor: Newser

Četvrtak, 05.06.2014.

18:45

Default images

Markica iz Britanske Gvajane biće ponuđena na prodaju u aukcijskoj kući Sotbi 17. juna, a očekuje se da će dostići cenu između 10 i 20 miliona dolara.

Čini se da je ovo mnogo novca za jednu markicu, u pitanju jeste velika svota novca, pogotovo ako se u obzir uzme da je prethodna najskuplja markica prodata za 2,3 miliona dolara.

Ova markica nije viđena u javnosti 28 godina, a prethodni vlasnik bio je Džon Dupont, koji je pre četiri godine umro u zatvoru.

Međutim, istorija ove markice seže znatno dalje u prošlost.

U aukcijskoj kući napominju da je mladi sakupljač markica pronašao ovu markicu među pismima svog ujaka 1873. godine. S obzirom na to da je bila umrljana i savijenih uglova, Luis Vernon ju je prodao za 6 šilinga (1,5 dolara) preprodavcu koji mu je navodno rekao da rizikuje dajući toliko novca za markicu.

Markicu je potom 1880. godine kupio Filip la Renotijer fon Ferari, jedna od najimućnijih ljudi u Evropi, koji je u svojoj vili posedovao pregršt retkih markica koje nikada nije prodao niti izložio javnosti.

Planirao je da svoju kolekciju ostavi Poštanskom muzeju u Berlinu, ali je Francuska država zaplenila njegovu imovinu u posleratnim reparacijama i prodala je 1922. godine. Tada ju je kupio kolekcionar Artur Hind za 7.343 funte.

Nakon izvesnog vremena pojavila se i druga ovakva markica, ali je Hind kupio i nju i spalio je kako bi on bio čovek koji poseduje jedinu kopiju te markice.

Do 1935. godine njena vrednost iznosila je 40.000 dolara, a Vernon je bio zbunjen količinom novca koju su tadašnji kolekcionari bili spremni da ponude za „mali komadić papira koji je nekada bio u njegovom vlasništvu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: