Depardje dobio ruski pasoš

Francuski glumac Žerar Depardje sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i dobio je ruski pasoš, javljaju agencije.

Život

Izvor: BBC, Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

10:32

Default images

"Imali su kratak sastanak" u Putinovoj rezidenciji u Sočiju, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov AFP-u. On je potvrdio da je francuski glumac dobio pasoš, ali nije precizirao da li mu je dokument uručen tokom sastanka.

Putin je dodelio Depardjeu rusko državljanstvo koje je čuveni francuski glumac zatražio krajem decembra u znak protesta zbog napada kojima je bio izložen u javnosti oko poreza za bogataše.

Francuska javnost je oštro reagovala na Depardjeovu najavu da će se iseliti kako bi izbegao plaćanje visokog poreza - 75 odsto od godišnjih prihoda preko milion evra - koji je uvela vlada predsednika Fransoa Olanda.

(Najbogatiji Francuz i suprug Salme Hajek, Bernar Arno, nakon ove odluke je zatražio belgijsko državljanstvo). Početkom nedelje Putin je potpisao dekret kojim odobrava rusko državljanstvo Francuzu, na šta mu je glumac odgovorio otvorenim pismom.

„Volim vašu zemlju Rusiju - njen narod, istoriju, njene pisce. Volim vašu kulturu i vašu inteligenciju”.

Depradje je opisao Rusiju kao „veliku demoktratsku zemlju a ne državu u kojoj jedan premijer svoje građane naziva zlonamernim”.

Glumac je optužio francusku socijalističku vladu da, uvođenjem poreza za bogataše, kažnjava „uspeh, kreativnost i talenat" i prvo najavio da će se preseliti u Belgiju, što je francuski premijer nazvao „zlonamernim i neptariotskim” činom.

Žerar, koga je Putin nazvao svojim prijateljem, razvio je bliske veze sa Rusijom gde se plaća jednak porez na prihod od 13% bez obzira na visinu primanja. On je snimio i reklamu za kreditnu karticu Sovjetske banke.

Prošle godine igrao je glavnu ulogu u TV filmu „Raspućin” (Raspoutine), francusko-ruskoj produkciji o životu ekscentričnog ruskog monaha i mistika Grigorija Raspućina (1869-1916).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: