Grčka legalizuje upotrebu droge

Ministar pravde Grčke Miltijadis Papajoanu predstavio je danas novi nact zakona, koji predviđa oslobađanje od krivične odgovornosti osoba koje koriste drogu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

21:12

Default images

Ministar je, međutim, napomenuo da će novi zakon, ukoliko bude usvojen, predviđati oštre mere prema onima koji preprodaju ili uzgajaju drogu, prenela je grčka agencija Ana.

Papajoanu je rekao i da će sudovi uvek imati završnu reč kada je reč o sankcionisanju upotrebe opijata.

Grčka vlada odobrila je juče nacrt zakona, o kojem će se voditi javna rasprava, a potom će biti poslat u parlament na usvajanje.

Ministar je naglasio i da će troškovi primene zakona biti minimalni u poređenju za društvenom dobrobiti i dodao da ministarstvo sprovodi mere koje će omogućiti da zatvori uskoro budu u prilici da zavisnicima daju metadon kao zamenu za drogu.

Papajoanu je rekao da u Grčkoj godišnje umre oko 300 ljudi, što se dovodi u vezu sa drogom, kao i da se trenutno u zatvorima nalazi oko 4.500 ljudi koji su prekršili neki od zakona koji regulišu oblast upotrebe droge.

Ukoliko se u obzir uzmu silovanja, krađe i druga krivična dela koja su u direktnoj vezi sa upotrebom ili preprodajom droge, u Grčkoj svaki drugi zatvorenik izdržava kaznu zatvora zbog toga, navela je grčka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: