Pilula kanabisa za pet godina

U holandskoj farmaceutskoj firmi "Eko pharmaceuticals" računaju da će u roku od pet godina prvi na svetu lansirati na tržište pilule kanabisa, biljke koja se, između ostalog, koristi u lečenju multiple skleroze.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

11:00

Default images

U kompaniji prognoziraju da će svetsko tržište ovih medikamenata biti vredno četiri milijarde evra, u čemu bi udeo "Eka" mogao da bude 20 do 30 odsto, izveštava Rojters.

Za sada jedini konkurent holandske firme je kanadska kompanija "Kanasat", koja takođe radi na razvoju pilula kanabisa. Kanada je, inače, prva zemlja koja je odobrila sprej na bazi kanabisa "sativeks" britanske firme "GV pharmaceuticals" kao tretman za obolele od multiple skleroze.

Kompanija "Eco" saopštila je da će kliničke studije i testiranja njihove pilule, koja će se zvati "namisol", početi već u prvoj polovini tekuće godine.

Neke studije pokazale su da medikamenti na bazi kanabisa mogu da budu efikasni u lečenju Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, migrene, kao i da budu od pomoći i kod Alchajmerove bolesti.

U Holandiji je prodaja kanabisa u kafeima tolerisana decenijama, a 2003. godine to je postala prva zemlja koja je odobrila izdavanje kanabisa na recept radi tretmana hroničnog bola, mučnine, gubitka apetita kod obolelih od raka, kao i side i multiple skleroze.

Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe ima dugu istoriju - u Kini je korišćen još pre 5.000 godina, a za britansku kraljicu Viktoriju se priča da je uzimala tinkturu kanabisa za suzbijanje menstrualnih bolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: