Luksuzna roba - kako prepoznati original

Onima koji drže do "firmiranih" stvari danas zaista nije lako da utvrde šta je original koji skupo plaćaju.

Izvor:

Pre mnogo godina, kada je otvoren prvi Armanijev butik u Kini, ljuta mušterija je ušetala vitlajući dvema majicama čuvenog italijanskog modnog kreatora.

Na jednoj od njih je pisalo "napravljeno u Kini", dok je na drugoj, jeftinijoj, stajala etiketa "napravljeno u Italiji".

Ispostavilo se da je druga majica bila "lažna" jer se Armanijeve majice više ne proizvode u Italiji, a da je ona sa natpisom "napravljeno u Kini" zapravo bila original.

Čak ni etiketa "napravljeno u Italiji" nije više garancija da su torba ili cipele, recimo, napravljene ručno, u toskanskim radionicama.

Umesto toga, torbu su mogli da sašiju ilegalni radnici u tajnim italijanskim fabrikama, a kožne cipele sa plastičnim đonovima, dopremljene iz Kine.

Rojters navodi da se mnogi evropski proizvođači luksuzne robe, suočeni sa sumnjičavošću potrošača kada je u pitanju kvalitet proizvoda, kunu da će njihove fabrike ostati zauvek u domovini.

Ima, međutim, i onih koji tvrde da nove manufakture, zapravo, mogu da poboljšaju kvalitet i kreativnost.

"Nema razloga da se dobre stvari ne prave bilo gde na svetu, sve dok imate zanatlije i vodite računa o kvalitetu", kaže zamenik izvršnog direktora u kompaniji Đorđo Armani, Džon Huks.

Niži troškovi rada u Aziji dozvoljavaju dizajnerima da potroše više novca na skupe fabričke i razvojne tehnike nego u Evropi, i zbog toga, zapravo, finalni proizvod može biti sofisticiraniji nego onaj proizveden u razvijenim zemljama.

"Ako smo opsednuti etiketom 'napravljeno u Italiji', 'napravljeno u Francuskoj', to nije dobro. Dolazimo do tačke kada ropsko poštovanje natpisa 'napravljeno u....' ne može da se održi, sem ako proizvod ne postane užasno skup", smatra Huks.

On ističe da, ako se posmatra u pravom kontekstu, afričke ili azijske manufakture mogu da se smatraju bonusima: Armani, na primer, ispituje mogućnost da pokrene svoju proizvodnju u Africi.

S druge strane, zbog svoje bogate kulture i istorije proizvodnje svile i veza, Kina i Indija, kao i druge azijske zemlje, trebalo bi da imaju visoko mesto u proizvodnji luksuzne odeće i galanterije.

Japan je, na primer, već zasenio Evropu, kao specijalista za određenu vrstu galanterije i tkanina, posebno skupocenih.

Proizvođač naočara za sunce "Luksotika", koja pravi "Pradine" i "Šanelove" naočare, ima fabriku u Japanu. Ta fabrika pravi ekskluzivne modele sa zlatnim ramovima za veoma izbirljivo japansko tržište.

Mnogi kupci, međutim, ne vole da vide etiketu "proizvedeno u Kini" na haljini od 1.000 dolara.

Za azijske kupce francuske i italijanske marke luksuzne robe važan su statusni simbol, a njihovo mišljenje sve više utiče na kretanja na svetskom tržištu.

"U određenom smislu, u Aziji ne možete da ponudite proizvod na kome piše da je napravljen u Kini ili Aziji", kaže predsednik i izvršni direktor firme "Botega Veneta", Patricio di Marko.

Stručnjaci za tržište odeće ipak smatraju da nisu svi narodi podjednako netolerantni u tom smislu. Amerikancima je, recimo, mnogo manje važno gde je odeća koju nose proizvedena.

Vesti

Astronauti Apola više umiru od srčanih bolesti

Astronauti koji su učestvovali u američkom programu Apolo više umiru od kardiovaskularnih bolesti nego njihove kolege koje su letele bliže Zemlji, verovatno zbog veće izloženosti zračenju iz svemira, navodi se u studiji danas objavljenoj u časopisu "Sajentifik riports" (Scientific Reports).

Vesti petak 29.07. 09:05 Komentara: 14

Misteriozna svetlost obasjala nebo iznad Jute

Na nebu iznad Jute nedavno se pojavila neobična narandžasta svetlost. Uprkos tome što mnogi misle da je reč o meteoru, kometi ili vanzemaljcima, stručnjaci navode da bi uzrok ovog fenomena moglo da bude sagorevanje kineske rakete pri ulasku u atmosferu.

Vesti petak 29.07. 08:42 Komentara: 13

Papa se provozao tramvajem u Krakovu

Papa Franja je juče postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se provozao gradskim tramvajem, kad je u Krakovu u Poljskoj tim prevoznim sredstvom otišao do lokacije gde se održava okupljanje mladih katolika.

Vesti petak 29.07. 08:08 Komentara: 1

Rodna ravnopravnost - žene i politika

U novoj kulturi mogućnosti i modernih tehnoloških dostignuća, ljudi se međusobno razlikuju po stepenu obrazovanja, ekonomskom kretanju, zdravstvenoj zaštiti, političkim i drugim ambicijama, te u načinu života. Jake i stabilne države trude se da dobrom socijalnom politikom ublaže sve razlike među ljudima, ipak, mnoge rafinirane situacije još uvek su daleko od ravnopravnosti... Jedna od tih svakodnevnih razlika jeste i razlika među polovima, ali ne sa biološke strane, koja nam je dobro poznata i koja se smatra i prirodnom i normalnom.

Vesti četvrtak 28.07. 21:11 Komentara: 35
strana 1 od 2866 idi na stranu