Vitaminski dodaci ugrožavaju zdravlje

Vitamini za koje se smatralo da poboljšavaju zdravlje i produžavaju život, zapravo, mogu imati sasvim suprotan efekat.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2007.

10:30

Default images

Vitamini koji pripadaju grupi antioksidanata i za koje se verovalo da se bore protiv slobodnih radikala – atoma ili grupa atoma koji mogu izazvati oštećenje ćelija, usled prevelikog korišćenja mogu povećati rizik od smrti.

Dodaci koji sadrže vitamine A, E i beta karotin mogu narušiti zdravlje po najnovijem istraživanju koje su sproveli evropski i američki naučnici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u Žurnalu Američke medicinske asocijacije.

Rezultati novog istraživanja su u potpunoj suprotnosti sa ranijim saznanjima po kojima antioksidanti pomažu sprečavanju raka i bolesti srca.

Tim istraživača i naučnika radio je u Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu proučavajući preko 230.000 pacijenata.

Naučnici su izjavili da korišćenje tih vitamina, pojedinačno ili kao multivitaminske pilule, može povećati smrtnost za 5 posto.

Istraživanje je zaključilo da vitamini E, A i beta karotin mogu povećati smrtnost, dok efekat vitamina C i selena nije do kraja proučen.

„Uzimajući u obzir činjenicu da preko 20 posto odrasle populacije Evrope i Severne Amerike koristi ove dodatke, naša zabrinutost za zdravlje ljudi je velika“, stoji u izveštaju koji su istraživači objavili.

Valeri Keli, iz irskog Instituta za ishranu, izjavila je da je studija uglavnom obuhvatila ljude koji su uzimali velike količine antioksidanata – što njihov efekat čini beskorisnim.

„Telo ne skladišti ove vitamine kao vodu da bi moglo da ih iskoristi kada to bude potrebno. Sveže voće i povrće sadrže sasvim dovoljne količine prirodnih vitamina koji su potrebni čoveku“, izjavila je Valeri Keli i dodala da su jedine osobe kojima su potrebne dodatne količine vitamina one koje planiraju trudnoću ili one kojima je dodatna količina usled bolesti zaista potrebna.

Kritičari studije ukazali su na činjenicu da je veliki broj ispitanih pacijenata već bio bolestan, dok je predstavnik zdravstvenog centra za informacije o vitaminskim dodacima u Velikoj Britaniji izjavio za BBC da su rezultati istraživanja „beskorisni“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: