Život

Ponedeljak, 17.09.2007.

14:05

Prerana smrt Aleksa genijalca

Zahvaljući papagaju Aleksu, izraz pileći mozak izgubio je bar deo svoje pežorativnosti, jer je on znao više od 100 engleskih reči, raspoznavao je boje, umeo da računa do šest...

Izvor: B92

Default images

Najslavnija svetska pokusna životinja, papagaj Aleks, umro je. Sasvim neočekivano i dosta prerano, u 31. godini (pripadnici njegove vrste žive, uglavnom, između 50 i 60 godina)

Razne životinje su ulazile u istoriju, na primer, pas Lajka, koji je bio prvo živo biće u kosmosu, klonirana ovca Doli, majmun Čita iz filmova o Tarzanu....Ali, samo je Aleks postao poznat po inteligenciji i sposobnostima koje odskaču ne samo od njegove vrste nego i drugih, i po kojima je u u mngo čemu bio čak ispred šimpanza...

Priča počinje 1977. kada je tadašnja na studijama hemije na Harvardu, Irena Pejperberg, danas komparativni psiholog na Univerzitetu Brandejs u Masačusetsu , kupila u radnji kućnim mezimcima običnog mladog žako papagaja. Proživela je 30 godina s pticom koja joj je totalno preokrenula život - promenila je zanimanje i specijalnost, radila je i objavljivala studije po kojima je postala poznata, uz njihov glavni predmet - Aleksove sposobnosti.

Posle Aleksa izraz ptičji mozak nikad više neće biti tako pežorativan kao što je bio.

Aleks je, na primer, naučio da računa do šest. Bio je sposoban je da odredi broj predmeta, da izgovori broj i da pokaže na napisanu brojku. Razumeo je da broj 5 označavu određenu količinu raznih objekata, bilo da je reč o nekoj poslastici ili igračkama. Bilo mu je sasvim jasno da je 5 više od 4. Njegov rečnik se mogao porediti sa talentovanijim primercima šimpanza, koji, međutim, koriste gestikulaciju.

Aleks je čak umeo i da stvara nove reči. Kada je prvi put video jabuku, nazvao ju je Baneri (bannery) - izvesno je da se radi o složenici od engleskih reči banana (bannana) i trešnja (cherry). Jabuka ga je po boji podsećala na trešnju, a po dužini na bananu i eto spoja....

"Izražavao je emocije koje odgovaraju dvogodišnjem detetu, a po intelektu može se porediti s petogodišnjom decom", tvrdi Pejpererbergova koja je sprovodila istraživanja i rezultate studija Aleksovih sposobnosti.

Neki naučnici se, međutim, ne slažu da se idejom da se papagaju pripisuju ljudske sposobnosti. Aleks, kako ukazuju, nikad, međutim, nije pokazao da je sposoban za uopštavanje i za logično mišljenje što umeju već i mala deca.

O Aleksu će se izgleda još dugo posle njegove smrti voditi naučne rasprave. Bio je papagaj ali je mogao više od papagajskog ponavljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

44 min

Podeli: