Život

Sreda, 08.10.2014.

12:24

Nobelova nagrada za probijanje mikroskopske granice

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za hemiju su američki naučnici Erik Becig i Vilijam Merner i Nemac Štefan Hel, koji su unapredili rezoluciju modernih optičkih mikroskopa.

Izvor: B92

Default images

"Tim naučnika je korišćenjem fluorescencije unapredio granice korišćenja svetlosnih mikroskopa, što je omogućilo istraživanje molekularnih procesa u realnom vremenu", navodi se u obrazloženju nagrade.

Razvoj optičkih mikroskopa je dugo tapkao u mestu zbog pretpostavke da su dostigli svoj maksimum i da nikada neće moći da imaju bolju rezoluciju od polovine talasne dužine svetlosti.

Ipak, korišćenjem fluorescentnih molekula, trio naučnika je probio tu barijeru i dostigao mnogo višu rezoluciju.

Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, ovo otkriće je omogućilo naučnicima današnjice da prate kretanje molekula kroz žive ćelije.

Imena laureata objavljena su danas Institut Karolinska u Stokholmu, a oni će podeliti nagradu od osam miliona kruna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: